Prvi pacijent zaražen fluronom je iz Kikinde!

21.01.2022

18:41

0

On je zaražen pre nedelju dana, a sada je dobrog opšteg stanja

Prvi pacijent zaražen fluronom je iz Kikinde!
Tan2022-1-13_21222382_5 - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Prvi slučaj flurone u Srbiji, odnosno istovremeno prisustvo virusa gripa i koronavirusa kod jedne osobe, registrovan je u Kikindi.

Podsećamo, sinoć je direktorka Instituta za javno zdravlje "Batut" Verica Jovanović izjavila da su prošle nedelje kod pacijenta uočeni simptomi korone, ali i sezonskog gripa.

- Jako se teško razlikuje klinička slika između kovida i same manifestacije virusa gripa. U pitanju je povišena temperatura, opšta slabost, svi simptomi respiratorne infekcije - istakla je ona i dodala:

- Ono što je karakteristično je da brzo prolazi, kao što je manifestacija dejstvom omikron soja koji izaziva kovid infekciju.

Pacijent koji je bio zaražen fluronom, sada se oseća dobro i bez ikakvih simptoma bolesti, saopštio je Zavod za javno zdravlje Kikinda.

Šekler: Retka pojava

Virusolog Milanko Šekler kaže za 24sedam da ne treba puno strahovati od istovremenog zaražavanja jer je ova pojava retka i nije mnogo bitna za javno zdravlje.

- To se baš retko dešava i ne pravi velike probleme. Naročito, ako osoba ima primljene vakcine. Potrebno je da se osoba zarazi u istom danu ili baš kratkom razdoblju sa oba virusa - kaže Šekler.

On je objasnio da jedan virus, kada dospe u organizam, onemogućava drugom virusu da se razvija zbog čega su ovakvi slučajevi veoma retki.

- Inače, ko preleži grip nije zaštićeniji od koronavirusa. I obratno. Jedino dok imate jedan virus, zaštićeniji ste od drugog - objasnio je Šekler.

Infektolog Dragan Delić, s druge strane, kaže da dvostruke infekcije daju teži klinički tok.

- Težina kliničke slike pa i sam njen tok će moći da se ustanovi tek na osnovu više ispitanika. Generalno gledano dvostruke virusne infekcije daju teži klinički tok bolesti, to je sigurno. I kod drugih infektivnih bolesti može doći do pojave dva virusa, hepatitis C i B, HIV infekcija i hepatitis B - izjavio je Delić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike