Imali smo koronu, a sada imamo fluronu! Pojavili se pacijenti koji imaju dva virusa istovremeno!

05.01.2022

21:15

0

Radi se o pojavi kada jedna osoba istovremeno ima koronavirus i sezonski grip!

Imali smo koronu, a sada imamo fluronu! Pojavili se pacijenti koji imaju dva virusa istovremeno!
Profimedia

Iako smo prethodnih godina bombardovani pričom o sojevima koronavirusa, sada se pojavila totalno nova pojava - flurona!

Radi se o pojavi kada jedna osoba istovremeno ima kovid i sezonski grip!

Nije zabeleženo da su se pojavili neki slučajevi u Srbiji, ali zato u susednoj Hrvatskoj već postoji osoba koja ima fluronu.

Šefica hrvatske Službe za kliničku mikrobiologiju Jasimna Vraneš izjavila je da je prvi slučaj flurone registrovan u Nastavnom zavodu za javno zdravlje (NZJZ) "Dr. Andrija Štampar" u Zagrebu.

Postavlja se pitanje koliko je rizično ako se ovakva pojava desi i u Srbiji, s obzirom da je sezonski grip uveliko u našoj zemlji.

Međutim, virusolog Milanko Šekler kaže za 24sedam da ne treba puno strahovati jer je ova pojava retka i nije mnogo bitna za javno zdravlje.

- To se baš retko dešava i ne pravi velike probleme. Naročito, ako osoba ima primljene vakcine. Potrebno je da se osoba zarazi u istom danu ili baš kratkom razdoblju sa oba virusa - kaže Šekler.

On je objasnio da jedan virus, kada dospe u organizam, onemogućava drugom virusu da se razvija zbog čega su ovakvi slučajevi veoma retki.

- Inače, preleži grip on nije zaštićeniji od koronavirusa. I obratno. Jedino dok imate jedan virus, zaštićeniji ste od drugog - objasnio je Šekler.

Infektolog Dragan Delić, s druge strane, kaže da dvostruke infekcije daju teži klinički tok.

- Težina kliničke slike pa i sam njen tok će moći da se ustanovi tek na osnovu više ispitanika. Generalno gledano dvostruke virusne infekcije daju teži klinički tok bolesti, to je sigurno. I kod drugih infektivnih bolesti može doći do pojave dva virusa, hepatitis C i B, HIV infekcija i hepatitis B - izjavio je Delić.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti