Dr Radmilo Petrović upozorava: Omikronom će do aprila biti zaraženo dve trećine Srbije!

19.01.2022

08:36

0

Od tog broja detektovaćemo samo manjinu, a ostali će šetati i širiti virus jer će imati potpuno asimptomatsku infekciju

Dr Radmilo Petrović upozorava: Omikronom će do aprila biti zaraženo dve trećine Srbije!
Foto: Printscreen/K1

Broj stvarno inficiranih koronom sigurno je tri, a možda i četiri puta veći od onog koji se zvanično evidentira na osnovu laboratorijskih analiza.

To znači da je u Srbiji, za poslednjih sedam dana, od kada imamo petocifren broj potvrđenih infekcija na dnevnom nivou, zaraženo između 250.000 i 300.000 ljudi, a ogromna većina se "ne vidi u sistemu evidencija".

Ovui procenu je izneo primarijus dr Radmilo Petrović.

Epidemiolog kaže da će do kraja marta, omikron sojem, koji ima najviše mutacija do sada pa probija i postvakcinalni i prirodno stečen imunitet, biti inficirano 70 odsto populacije.

- Od tog broja detektovaćemo samo manjinu, a ostali će šetati i širiti virus jer će imati potpuno asimptomatsku infekciju. Zaraženi omikronom, u principu, imaju lakše simptome od onih koje je izazivala delta varijanta virusa, i siguran sam da većina uopšte ne traži lekarsku pomoć. Zato i kažem da je broj inficiranih tri ili četiri puta veći nego što se registruje. U situaciji kada imamo masovno inficiranje, i lakšu kliničku sliku, više nalik prehladi, meni je razumljivo što se ljudi odlučuju da ne staju u redove ispred kovid-ambulanti - kaže dr Petrović.

On objašnjava da će broj novoinficiranih biti u konstantnom porastu najverovatnije još dve sedmice, da bi se onda kriva zaravnila na maksimumu koji dostigne, a potom, u drugoj polovini februara, počela da se spušta.

- Ovaj talas je eksplozivniji od prethodna četiri, naglo je počeo, brže će da se zarazi veliki deo populacije, ali trajaće kraće nego raniji - kaže dr Petrović. - Da li će biti i sledećeg pandemijskog talasa, to niko ne zna. Ovo je virus iznenađenja, i kad god pomislimo da će biti bolje, bude gore. Svakako treba davati i četvrtu dozu vakcine, jer antikovid-cepiva koja imamo na raspolaganju nisu toliko potentna da stvaraju dugotrajan imunitet.

Dr Šekler: Vakcina smanjuje rizik

Dr Milanko Šekler/24sedam
 

 

Virusolog Milanko Šekler iz Veterinarskog instituta u Kraljevu, koji je prvi izneo projekciju da u ovom talasu možemo stići i do 30.000 inficiranih za dan, kaže da će se zbog toga što nevakcinisani proizvode veliku količinu virusa, zaraziti i vakcinisani.

- Za one koji su primili samo dve doze, rizik da se inficiraju je oko 40 odsto, dok je za one koji su primili i treću, buster dozu vakcine taj rizik je upola manji, ispod 20 odsto, a simptomi će kod njih biti vrlo blagi, često i asimptomatski - kaže Šekler.

Inače, juče je oboren rekord u broju zaraženih koronavirusom od početka pandemije.

Do 15 sati u Srbiji je na koronavirus testirano 39.740 osoba, od kojih je pozitivno njih 18.006, dok je, nažalost, 26 osoba preminulo.

Juče je u Srbiji kovid potvrđen kod 12.727 osoba, a istovremeno je od posledica ove bolesti preminulo 27 pacijenata, dok je na respiratoru bilo 102 osobe. Tom prilikom testirano je 29.443 osobe.

Bonus video

24sedam

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi