"Bolje da me vratite kući da vas ne zarazim": Korona najbolji saveznik za bežanje sa nastave

17.01.2022

18:41

0

Kako ističu iz Foruma srednjih stručnih škola, đaci virus koriste kao opravdan razlog da izostanu

"Bolje da me vratite kući da vas ne zarazim": Korona najbolji saveznik za bežanje sa nastave
maske ucionica - Copyright Pixabay

Koliko god pandemija koronavirusa donela lošeg sa sobom, izgleda da mladima ide "u prilog".

Kao deca svi smo bar jednom zamolili mamu da ostanemo u krevetu umesto da krenemo u školu, a već u tinejdžerskom dobu, tu "dozvolu" smo sami sebi davali. Dok roditelji ne saznaju.

Sada, kartu za produženi vikend, mladima sve više pruža korona.

Ne smire se dok ne izređaju sve članove porodice

- Razredni, ove nedelje neću moći da dođem jer mi baka ima koronu, a bio sam u kontaktu sa njom;

- Nastavnice, odjednom osećam neku slabost, sve me boli. Plašim se da je korona, bolje da idem kući i 

- Curi mi nos i kijam. Šta ako je korona? Bolje da me vratite kući da vas ne zarazim  - samo su neki od izgovora.

Kako navode iz Foruma srednjih stručnih škola, sve više omladine pribegava izgovorima o zaražavanju članova porodice kako ne bi morali da idu u školu.

- Ne. Naprotiv. Izostajanje i "bežanje" sa časova nikad nije bilo češće nego upravo sada, tokom korone. Samo što to više nije klasično bežanje. Đaci koriste koronu kao opravdan razlog da izostanu. Neki se smire dok ne izređaju sve članove uže i šire familije. Bilo je đaka koji su izostajali i zbog zaraženih roditelja, pa onda baka i deka, pa čak i tetki s kojima su navodno bili u kontaktu - priča Milorad Antić iz Foruma.

Drugi su, kaže, navodili da su oni loše, a pošto se danas odmah sumnja na koronu, sve je prolazilo kao izgovor - od obične slabosti do navodnih bolova u stomaku ili temperature oko 37.

- Dovoljno je da učenik kaže da se ne oseća dobro, da je slab i da ga grebucka grlo. Svako mora odmah da ga pusti kući, čim izrazi sumnju da je zaražen koronom - priča Antić.

Grade prosek na koroni

I u Forumu beogradskih gimnazija imaju slična iskustva. Kako kaže predsednik ovog Sindikata Aleksandar Markov, koronu su kao izgovor koristili čak i odlični đaci.

- Oni koji su sad, na kraju prvog polugodišta, hteli da zadrže već dobre ocene, sklanjali su se sa časova uz korona izgovore. Ipak, ove godine je to nešto blaže nego prethodne, jer je ove godine Ministarstvo ukinulo pravilo da je dovoljno opravdanje roditelja ako dete ima temperaturu. Sada se traži i opravdanje lekara, ali bez obzira ne to, deca koja izraze sumnju da su zaražena, ne dolaze u školu dok ne dobiju negativan test - objašnjava Markov.

Ono što je ipak najstrašnije je što mnogi roditelji podržavaju decu da ne idu u školu kada to ne žele ili kada iz nekog razloga žele da izbegnu.

- Kada obavestimo roditelja o izostajanju, najčešće naiđemo na njegovu podršku detetu, uz poruku da "će sigurno redovnije dolaziti u narednom periodu" i da će "učiti više". Kada dete mnogo izostaje, koren problema tada treba tražiti u roditeljima - zaključuje Antić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike