Mali Andrej "izuva iz cipela": Sabira i oduzima niz od 50 trocifrenih brojeva za 40 sekundi (FOTO/VIDEO)

07.12.2021

08:15

4

Andrej je svetski šampion u mentalnoj aritmetici, a ima samo 10 godina. Za 24sedam kaže da je matematika za njega velika zabava

Mali Andrej "izuva iz cipela": Sabira i oduzima niz od 50 trocifrenih brojeva za 40 sekundi (FOTO/VIDEO)
Privatna arhiva/Sonja Živanović

Andrej Živanović ima 10 godina i već je šampion. Obožava matematiku, rado čita, ali ne propušta ni druženje sa drugarima u svojoj ulici u Sremčici. Matematiku doživljava kao igru, pa mu ni takmičenja ne padaju teško.

Na poslednjem takmičenju, na međunarodnoj olimpijadi iz mentalne aritmetike, osvojio je zlatnu medalju i tako došao u žižu interesovanja svih medija. 

Ovaj učenik četvrtog razreda Osnovne škole ”Vuk Karadžić” pohađa i školu aritmetike "Malac Genijalac", a vrhunsko znanje i koncentraciju pokazao je upravo na onlajn olimpijadi u organizaciji Centra “Abakus” iz Moskve.

Više od 650 olimpijaca iz 25 zemalja testiralo je svoje veštine brzog mentalnog računanja i rešavanja logičkih zadataka. Šampion iz Srbije je bio najuspešniji u brzom mentalnom računanju 200 dvocifrenih brojeva - zadatak je rešio za 60 sekundi, da bi potom tačno izračunao niz od 50 trocifrenih brojeva za samo 40 sekundi.

- Osvojo je prvo mesto. Još nisu objavljeni zvanično podaci, odnosno koliko je ko imao poena, ali znamo da je osvojio prvo mesto u najtežoj (master) kategoriji - kaže za 24sedam ponosna majka Sonja.

 

Ovaj dečak se u avanturu zvanu abakus upustio pre tri godine.

- Završio je prve dve osnovne godine, a sada pohađa "super um", nivo koji podrazumeva korenovanje, konverziju valuta, kalendar... Već od svoje treće godine znao je brojeve. Konstantno je nešto prebrojavao, a u vrtiću je pokazao da može da bude dobar u mentalnoj aritmetici. Suprug i ja smo ga pre svega upisali u pomenutu školicu jer je u to vreme imao problem sa koncentracijom, i mogu vam reći da danas zaista osećamo benefite pohađanja ove škole. On je sada vrstan učenik, ima savršenu koncentraciju i petice iz svih predmeta - naglašava Sonja.

Majka ističe da mu je bavljenje ovom vrstom matematike samo pomoglo, a nikako odmoglo, kako pojedini ljudi misle.

- Osim toga što je dobar u matematici, on dosta čita. Obožava knjige, što, priznaćete, u današnje vreme nije tako popularno. Jednom pročita pesmicu i već je zna napamet - kaže majka, ali i dodaje da u školi nije prisiljen da radi prema tačno utvrđenim pravilima.

- Bitno je da dođe do rezultata, ne insistira se na postupku.

Za 20 sekundi pomnoži sedmocifreni broj sa sedmocifrenim

 

Privatna arhiva/Sonja Živanović
 

- Kada na ekranu izlaze velikom brzinom brojevi, on to zaista radi ekspresno. Na primer, na pola sekunde izađe trocifreni broj, oni se smenjuju, a između su znaci plus ili minus. On tada konstantno računa, sabira i oduzima, sekunde su u pitanju. Računa kubni koren iz 15-cifrenog broja, večiti kalendar, konverziju valuta... Može da odredi koji je dan u nedelji bio nekog određenog datuma. Potrebno mu je 20 sekundi za množenje sedmocifrenog broja sa sedmocifrenim - objašnjava naša sagovornica.

Pogledajte kako je to Andrej radio sa osam godina.

 

 

Za takmičenja se, kaže majka, ne sprema dugo, jer svakodnevno radi, a i gradivo mu je poznato. Izazov je ovog puta bilo brzo ukucavanje brojeva u računar. Morao je to sam, a vremenski su ograničeni zadaci. Morali smo svaki zadatak koji je radio da snimamo, a potom da šaljemo dokaze da je radio sam.

Sonja Živanović kaže da Andrej doživljava matematiku kao zabavu, a isto tako i sama takmičenja.

- Njemu je trema potpuno nepoznata, i to je sjajno - osmehujući se kaže ponosna mama.

Andrej nam je potvrdio da izuzetno voli metematiku i računanje i iskreno i sa oduševljenjem rekao da uživa u trenutnoj slavi.

- Svi su mi čestitali. Vikali su: "Bravo, Andrej!" Ponosan sam zbog toga - kaže za 24sedam ovaj talentovani dečak, i otkriva nam da su najveći brojevi koje je sabrao bili devetocifreni.

Trenutno se priprema za školsko takmičenje iz matematike, a u maju ga čeka evropsko takmičenje iz abakusa u Bazelu.

Samo napred, genijalče!

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti