Oglasio se patrijarh Porfirije o Temeljnom ugovoru, govorio i o situaciji na KiM: "Problemi su rezultat inostranog faktora"

15.01.2022

15:56

0

Istakao je i da su "potpuni jednomišljenici" s tim u vezi sa arhijerima SPC u Crnoj Gori, mitropolitom Joanikijem, vladikom Metodijem, sveštenstvom i monaštvom

Oglasio se patrijarh Porfirije o Temeljnom ugovoru, govorio i o situaciji na KiM: "Problemi su rezultat inostranog faktora"
liturgija_bozic_hram_07012022_0006 - Copyright Milos Tesic/ATAImages

Patrijarh Porfirije je izjavio da je SPC spremna da sa državom Crnom Gorom razmotri sve opcije teksta Temeljnog ugovora, one, kako je rekao, koje su do sada bile u opticaju, ali da Crkva i njeni pravni stručnjaci smatraju da ima mesta za poboljšanje tog dokumenta.

- Ako bude svrsishodno, možemo krenuti i od belog papira. Sve na dobro naroda. Kao i u bilo kom drugom poslu, ja i u ovom želim da na isti način uvažim i zaštitim interese obe strane, a pogotovo što obe strane zapravo u ogromnoj većini čini jedan isti verujući narod, naš narod - naveo je patrijarh.

On je to rekao u intervjuu za časopis ruskog Ministarstva spoljnih poslova "Međunarodni život", koji je objavljen i na internet straniči interaffers.ru i istakao da su svi u SPC "potpuni optimisti" po tom pitanju.

- U doglednom vremenu, čije trajanje je pre svega određeno smirivanjem političkih razmimoilaženja u Crnoj Gori, doći ćemo do rešenja na dobro svih - naveo je je patrijarh.

Istakao je i da su "potpuni jednomišljenici" s tim u vezi sa arhijerima SPC u Crnoj Gori, mitropolitom Joanikijem, vladikom Metodijem, sveštenstvom i monaštvom.

- Spremni smo da predano radimo na ostvarenju cilja - naveo je patrijarh.

Situacija na KiM

Patrijarh Porfirije saglasan je da su problemi na Kosovu i Metohiji rezultat običnog kriminala ili izraz mržnje nacionalističkih ili radikalnih snaga, nedelovanje vlasti ili nedostatak napora na očuvanju prava i javnog reda, ali i, kako je naveo, mnogo tačnije je reći da su napadi koji se tamo događaju rezultat inostranog faktora.

Moguće je, ističe, patrijarh da inostrani faktor ne podstiče i ne isnpiriše napade, ali od jula 1999. godine, kad zatreba, kako kaže, "veže sebi maramu preko očiju".

Patrijarh je to rekao u intervjuu za časopis ruskog ministarstva spoljnih poslova "Međunarodni život", koji je objavljen i na internet straniči interaffers.ru, odgovarajući na pitanje u čemu vidi probleme na Kosovu i Metohiji i da li je to "običan kriminal ili izraz mržnje nacionalističkih ili radikalnih snaga, nedelovanje vlasti ili nedostatak napora na očuvanju prava i javnog reda".

- Za nas je ipak, od svega najvažnije da su Kosovo i Metohija naš duhovni Jerusalim", naveo je patrijarh i istakao da je "Prizren carski grad, prestoni grad, Dušanov grad, da zna da se, na primer, vrednost hrama posvećenog Bogorodici Ljeviški, nazvanoj po srednjovekovnom toponimu, ne može izmeriti nikakvim zemaljskim blagom.

- Naš put, put naše države, našeg naroda i Crkve je put dijaloga, miroljubive koegzistencije, uvažavanja svakog ljudskog bića, svih pozitivnih l?udskih uverenja. Ali to ne znači nikakav relativizam od Crkve po ovom pitanju.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

- Crkva, ali i patrijarh lično, nastoji da neposredno i sistematski, na različite načine po pitanju Kosova i Metohije kao zavetne srpske zemlje, utiče na duh vremena, na biće naroda, na ukupne društvene, političke i kulturne prilike u državi, kako bi način razmišljanja mladih naraštaja izražen u maksimi „dogodine u Prizrenu“ bio trajna paradigma".

Patrijarh je to rekao referirajući se na pozdrav kojim se služe mladi Jevreji, a koji glasi "Dogodine u Jerusalimu".

Istakao je pritom beskrajnu zahvalnost Ruskoj državi koja se, kako je naveo, ne libi i da uloži veto u Savetu bezbednosti, Ruskoj Pravoslavnoj Crkvi, drugim pomesnim Pravoslanim Crkvama, i u grčkom i u slovenskom svetu, kao i papi Franji na podršci u borbi za pravdu i mir, za Kosovo i Metohiju.

Nije ga, naveo je, napustila nada da će i u zapadnom svetu biti više ličnosti, umetnika, intelektualaca, kao što je Handke ili nekada arheolog i istoričar Gabrijel Mije, koji je kosovsko-metohijske freske označio najlepšim tvorevinama srednjovekovne Evrope i poručio: „Srbi, ne bojte se, vi i vaše freske ste potrebni svetu i njegovoj istoriji!“

Na pitanje kakvi uslovi za organizovanje duhovnog i bogoslužbenog života na Kosovu i Metohiji, patrijarh Porfirije ističe da je u južnoj srpskoj pokrajini veliki broj ruiniranih, devastiranih, obesvećenih, porušenih, stoga i praznih hramova u kojima je vekovima služena liturgija.

Dodao je da je i u Evropi, takođe, veliki broj, praznih hramova, ali oni nisu porušeni, niti obesvećeni.

- Hramovi u kojima je vekovima služena liturgija pretvoreni su u restorane, tržne centre, različite turističke atrakcije, diskoteke i slična mesta masovne zabave. Moguće je da otuda i potiče neosetljivost prema uništavanju crkava u ovom delu Evrope i stradanju hrišćana - naveo je patrijarh.

Opisujući duhovni život na Kosovu i Metohiji, posebno istakavši Mušotište, gde proterani Srbi svake godine dolaze, ako ih, kako kaže, u tome ne spreče, dolaze na praznik Svete Trojice i tada se služi liturgija.

Kada se, ističe, sve to uzme u obzir i pandemija korona virusom "mora se reći da je duhovni život vrlo dobro organizovan" i da zasluge za ovo pripadaju episkopu raško prizrenskom Teodosiju, tamošnjem sveštenstvu i vernim narodom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike