Patrijarh na ručku u Verskom dobrotvornom starateljstvu: Božić poziva na zajedništvo ljubav (VIDEO)

07.01.2022

18:32

0

Na ručku u Verskom dobrotvornom starateljstvu, patrijarh je poručio da Božić poziva na zajedništvo ljubav, ali i na spremnost da usrdnije sledimo jevanđelska načela

Patrijarh na ručku u Verskom dobrotvornom starateljstvu: Božić poziva na zajedništvo ljubav (VIDEO)
Tan2021-12-20_202015929_1 - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Patrijarh srpski Porfirije ručao je na Božić sa potrebitima, osobama kojima je potrebna neka vrsta pomoći, sa kojima je razgovarao na sve teme i posavetovao ih je ukazujući na načine kojima mogu da prevladaju probleme sa kojima su suočeni, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

Na ručku u Verskom dobrotvornom starateljstvu, patrijarh je poručio da Božić poziva na zajedništvo ljubav, ali i na spremnost da, kako je naveo, usrdnije sledimo jevanđelska načela.

Podsetio na priču o milostivom Samarjaninu iz Jevnađelja po Luki u kojoj nam, kako kaže, Gospod pokazuje da je "svaki čovek u nevolji i svaki potrebiti čovek naš bližnji".

Podučio je da se ljubav pokazuje kao ljubav koja nije od ovoga sveta i koja svoj identitet crpi iz vere u Gospoda Isusa Hrista, Boga rođenog u jaslama, Boga koji nije imao gde glavu da skloni, osporavanog, ponižavanog i na krstu razapetog.

- Hrišćanska ljubav se takvom pokazuje zato što ne pita ko je taj potrebiti kome moje malo može biti puno - naveo je patrijarh Porfirije.

On je, navodi se, vođen ovom sveštenom istinom na koju nas opominje Jevnađelje, nakon svete arhijerejske Liturgije u spomen-hramu Svetog Save, blagoslovio Božićnu trpezu i ručao sa potrebitima u prostorijama Verskog dobrotvornog starateljstva Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

Božićnoj trpezi ljubavi prisustvovao je i episkop hvostanski Justin, vikar patrijarha srpskog, kao i prezviter Vladimir Marković, sekretar Verskog dobrotvornog staratelstva koje očinskom brigom patrijarha Porfirija nastavlja jevanđelsko delo o ljubavi prema svima bez izuzetka, a posebno prema onima, kako se navodi, "prezrenima i potrebitima".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike