Stručnjaci tvrde: Duško Tošić može biti kažnjen i bez Karleušinog iskaza policiji! Važno šta će reći centar za socijalni rad

12.01.2022

07:05

0

Prekršajni sud u hitnom postupku može da Tošiču izrekne kaznu zatvora u trajanju od 60 dana ako prekrši jednu zabranu

Stručnjaci tvrde: Duško Tošić može biti kažnjen i bez Karleušinog iskaza policiji! Važno šta će reći centar za socijalni rad
tosic karleusa 5 - Copyright ATAImages/ Antonio Ahel

Srpska policija je na Božić, po prijavi pevačice Jelene Karleuše da je njen suprug Duško Tošić bio nasilan prema njoj, otišla u njihov dom, ali ona je odbila da ide u zdravstvenu ustanovu radi pregleda i policijsku stanicu zbog davanja izjave.

Tošiću je 7. januara bila izrečena zabrana prilaska Karleuši u trajanju od 48 časova, a u subotu na zahtev ovog tužilaštva Prvi osnovni sud produžio za još 30 dana ovu meru.

Prvo osnovno javno tužilaštvo je nakon izveštaja policije o incidentu saopštilo da će izvršiti i dodatne provere preko centra za socijalni rad.

Žena ne mora da daje iskaz u policiji

Iako se deo javnosti pita da li bi Tošić mogao da bude procesuiran, s obzirom da Jelena Karleuša nije dala iskaz policiji, Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra objašnjava za 24sedam da nije potrebno da žena daje iskaz u policiji da bi se nasilniku izrekle mere.

- Posle svake prijave nasilja policija je dužna da obavesti centar za socijalni rad, a službenik u policiji koji je bio na uviđaju procenjuje da li će da traži da se izrekne hitna mera. Centar za socijalni rad ima važnu ulogu i on radi po nalogu tužilaštva. Ova ustanova procenjuje sve uslove, a osvrće se i na psihično, ne samo na fizičko nasilje - kaže Macanović.

Ona kaže da 15 dana nakon prijave nasilja zasedaju i radne grupe kojima predsedava tužilac, a čine ih pripadnici policije i Centra za socijalni rad gde se odlučuju dalje mere koje će se preduzimati.

- Centar za socijalni rad izlazi na teren, ali to je od slučaja do slučaja. Kada su u pitanju maloletna deca i kada se uradi procena okruženja u kojem živi porodica, tada može o tome da se razgovara - kaže nam Macanović.

Da li će centar za socijalni rad sve rešiti?

Postavlja se i pitanje u kojoj meri može da se u čitavu priču umeša centar za socijalni rad, s obzirom da je tužilaštvo tražilo da se ova institucija umeša. Advokat Luka Labus objasnio je za 24sedam da su centri za socijalni rad dužni da u okviru svojih redovnih poslova prepoznaju nasilje u porodici.

- Prepoznavanje može da izađe iz proučavanja prijave koju je bilo kome podnela žrtva nasilja, uočavanjem tragova fizičkog ili drugog nasilja na žrtvi i drugih okolnosti koje ukazuju na postojanje nasilja u porodici ili neposredne opasnosti od njega - kaže advokat i dodaje da u ovom slučaju nemamo ni nalaz lekara, ni iskaz žrtve nasilja.

Printscreen Instagram/karleusastar
 

- Samim tim, tužilaštvo može zatražiti njihovo mišljenje radi potpunijeg vrednovanje njegove procene rizika, a osim toga može pribaviti i druge dokaze koji ukazuju na neposrednu opasnost od nasilja u porodici. Dakle, centar za socijalni rad bazira svoje mišljenje na osnovu saznanja kojima raspolaže - kaže Labus.

- Mera zabrane prilaska je svakako produžena za još 30 dana, a ukoliko bi je Duško Tošič prekršio, prekršajni sud u hitnom postupku može da mu izrekne kaznu zatvora u trajanju od 60 dana - objašnjava on.

M. M./ATAImages
 

Advokat je dodao i da ukoliko se u pitanje dovede starateljstvo nad njhovom decom, što je moguće ako se proces nastavi i podigne optužnica, to je odluka u kojoj će glavnu reč voditi centar za socijalni rad. 

 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike