Stižu ledeni dani! Srpski klimatolog izdao upozorenje: Sledi veliki obrt, što pre uradite ovo

11.01.2022

16:19

0

Za sredu i četvrtak najavljen je drastičan pad temperatura, te će u pojedinim delovima zemlje biti i 15 stepeni ispod nule

Stižu ledeni dani! Srpski klimatolog izdao upozorenje: Sledi veliki obrt, što pre uradite ovo
sneg Foto Goran Sivački (22) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Klimatolog Vladimir Đurđević kaže za RTS da nas očekuju ledeni ali sunčani dani.

Otopljavanje počinje od nedelje, tj. ponedeljka, ali se ne očekuju visoke temperature kao za doček Nove godine. Otkriva i kako bi za trideset godina mogla da izgleda zima u Srbiji.

Sneg pada u većem delu zemlje, najviše u Centralnoj i Zapadnoj Srbiji, gde je dostigao visinu oko 30 centimetara i više. U Beogradu je palo između 15 i 20 centimetara.

Sneg pada u većem delu zemlje, najviše u Centralnoj i Zapadnoj Srbiji, gde je dostigao visinu oko 30 centimetara i više. U Beogradu je palo između 15 i 20 centimetara. Gostovanje klimatologa Vladimira Đurđevića u Jutarnjem programu RTS-a Your browser does not support the video tag.

Iako su nas snežni dani pomalo iznenadili, budući da je u periodu iza nas bilo znatno toplije vreme, klimatolog Vladimir Đurđević sa Instituta za meteorologiju Fizičkog fakulteta kaže da ovakvo vreme predstavlja prosek u odnosu na zime prethodnih desetak godina.

- Prethodnih godina imali smo epizode sa mnogo niskim temperaturama, i sa mnogo većom akumulacijom, kao 2012, pa 2017. kada smo imali leđenje Dunava. Ova godina je neki prosek za ovo što trenutno živimo, kako klima trenutno izgleda - rekao je Đurđević gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Ističe da je reč o blagim zimama, ako uporedimo sa sedamdesetim i osamdesetim godinama, te da je to posledica klimatskih promena.

- Kada bi nam se desila neka zima iz osamdesetih godina, mi bismo mislili da počinje ledeno doba u smislu koliko je bilo snega, koliko su bile niske temperature, koliko su trajali ti periodi - kaže Đurđević.

Do minus 15

Sneg bi, posle 36 sati, do kraja dana trebalo da prestane da pada. Sutra i prekosutra očekuju nas ledeni dani.

- Posebno će u četvrtak ujutru biti poprilično niske temperature. U Beogradu minus 10, u nekim delovima i minus 15. Posle toga ide postepeno otopljavanje – od ponedeljka opet možemo da očekujemo epizodu otopljenje - rekao je Đurđević.

Iako ledeno, u sredu i četvrtak biće sunčano u većem delu zemlje.

- Imaćemo hladno vreme sa suncem, što će na neki način biti zanimljivo, a opet prijaće nam. Lepše je kad imamo sunčane dane nego oblačnost - kaže Đurđević.

24sedam/Goran Sivački
 

Upravo zbog razvedravanja i stiže naglo zahlađenje.

- Kad se razmaknu oblaci, onda podloga počne da izračuje više toplote u vazduh i zbog toga se dese te niske temperature. Kad imate oblačnost iznad vas, to je kao neka vrsta ćebeta koje vas malo štiti od naglog hlađenja. To znači da će u jutarnjim časovima sve biti prilično dobro zaleđeno i klizavo, i ljudi treba da obrate pažnju, naravno i što se tiče pešaka i što se tiče vozača - rekao je klimatolog.

Zato bi, dodaje, u toku dana trebalo sve očistiti kako bismo sutra i prekosutra bili bezbedniji, bar što se tiče leda.

Zima za 30 godina?

Otopljavanje počinje od nedelje, tj. ponedeljka, ali visokih temperatura kao za doček Nove godine neće biti. Slično vreme očekuje nas u narednih petnaestak dana.

Govoreći o tome kako bi godišnja doba mogla da izgledaju u budućnosti, Đurđević je istakao da sve zavisi od implementacije Pariskog sporazuma i, na prvom mestu, spremnosti država da se odreknu dobijanja energije iz fosilnih goriva.

- Najpesimičniji scenario je da bi pred kraj ovog veka sneg i mrazni dani bili vrlo retka pojava u Srbiji. S druge strane, ako se ispuni Pariski sporazum, onda ćemo videti još jedan obim promene klime ali ne tako drastičan. Ali u principu i u tom optimističnom scenariju u budućnosti nas čekaju blaže zime sa manje snega i više kiše u toku zime - rekao je klimatolog Đurđević i poručio da bi možda trebalo zapamtiti ove snežne dane jer ne znamo šta donosi budućnost.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike