Kako se slavi Božić u Rusiji: U nekim krajevima imaju položajnika i stavljaju gvožđe ispod stola, a bogataši ne mare mnogo za tradiciju

06.01.2021

08:45 >> 19:59

0

Običaji i verovanja u ovoj dalekoj zemlji mnogo se razlikuju od naših, ali postoje i neke sličnosti

Kako se slavi Božić u Rusiji: U nekim krajevima imaju položajnika i stavljaju gvožđe ispod stola, a bogataši ne mare mnogo za tradiciju
Copyright Profimedia

Božić po julijanskom kalendaru slave ruska, gruzijska, makedonska i srpska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Kopti i neki manastiri na Svetoj gori u Grčkoj. Običaji i verovanja vezani za najveći hrišćanski praznik razlikuju se od zemlje do zemlje, a posebno su živopisni u Rusiji, gde pripreme za Božić počinju nekoliko dana ranije.

Pre Božića moraju da se obave svi poslovi, da se spreme sva jela i da se očisti kuća, kako se na ovaj dan bi ništa radilo. Vrata svih domova otvaraju se za posete, a neretko se i stranci pozivaju na gozbu. U kuću se primaju i beskućnici, jer se, prema legendi, lice Isusa Hrista može sakriti u svakome.

Jelka je prisutna u svim domovima, a na njenom vrhu je Vitlejemska zvezda koja se pojavila na nebu u trenutku rođenja Isusa Hrista. Osim toga, kuće su ukrašene i božićnim venčićima (simbol svetlosti koja će doći u svet sa rođenjem Isusa Hrista), zvončićima (za koje se veruje da isteruju zle duhove) i svećama (kojima se iz doma izgone sile tame i hladnoće, a koje se stavljaju u prozore jer su simbol jedinstva sa drugim ljudima i šalju znak da su posetioci dobrodošli u kuću).

Profimedia

Crkve i hramovi su, kao i prethodnog dana, puni, jer mnogi vernici žele da upute svoje molitve Bogu, dok glavnu službu iz Hrama Hrista Spasitelja, koju služi patrijarh Moskve i sve Rusije, i 7. januara prenose televizije.

U nekim krajevima Rusije održao se običaj sličan našem. I oni imaju položajnika – prvog gosta koji na Božić dolazi u kuću i u ruci nosi jelovu grančicu. Obavezno je da to bude muškarac, a ukoliko ima tamniju kosu, veruje se da domaćine očekuje blagorodna i srećna godina. Prvi gost se dočekuje sa solju i hlebom i daruje se poklonom, a praznik se čestita rečima: „S rožedstvom!“

Pročitajte još

Bogata trpeza

Pošto su se tokom Banjeg dana uzdržavali od hrane, Rusi 7. januara od ranog jutra obeduju. Na trpezi mora biti mnogo jela od mesa, a obavezno je pečeno prase ili guska punjena jabukama. Za božićni ručak sprema se 12 vrsta jela u čast 12 apostola. Neke domaćice pripremaju i božićni hleb „agnjec“ – kolač od biskvitnog testa u obliku jagnjeta, koji se preliva belim šećerom. Ovaj kolač simbol je žrtve koju je podneo Isus Hrist.

Za bogatu trpezu sedaju svi ukućani i jedu sa zahvalnošću Hristu. Praznični sto je, kao i prethodnog dana, prekriven belim stolnjakom, koji simbolizuje belo platno u koje je Hrist umotan po rođenju.

U nekim mestima, u kojima se drži do tradicije i starih običaja, ispod stola se stavlja snop sena ili slame, koji predstavlja Hristove jasle, kao i predmet od gvožđa na koji svi za stolom stavljaju noge. Veruje se da tako ljudi čuvaju svoje zdravlje tokom cele godine, jer gvožđe simbolizuje snagu i izdržljivost.

Raspevani praznik darivanja

Osim što se ide u crkvu, na Božić se odlazi u goste najčešće u kuće u kojima ima male dece. Tada se domaćinima daju pokloni – bombone i korisni predmeti za kuću.

U manjim mestima opstao je običaj kolede. Momci i devojke idu od kuće do kuće i pevaju koledarske pesme, dok neke devojke organizuju gatanje, gledaju u izliveni vosak i tako predviđaju za koga će se udati. Prema narodnom verovanju, u božićnoj noći dešavaju se čuda, sve želje se ispunjavaju, nebo se otvara, a sve vode imaju sposobnost da leče.

Profimedia

Babuška je tradicionalni božićni lik koji deci deli poklone, a osim nje mališani veruju i u Snjegurošku ili Snežnu ženu koja im donosi poklone, kao i u Božić Batu, kojeg nazivaju Tatica mraz. Deca na Božić jedu crni hleb koji im stavljaju u obešene čarape, recituju stihove i pevaju božićne pesme.

Proslava u većim gradovima znatno se razlikuje od one u manjim mestima. U mnogim domovima Božić je počeo da se slavi na „katolički” način, uz drugačiju večeru i poklanjanje skupih poklona umesto bombona i predmeta za kuću.

Pročitajte još

Veoma bogati Rusi Božić najčešće obeležavaju van zemlje, u vilama koje imaju na egzotičnim destinacijama ili skijalištima širom sveta.

Verovanja

Ako se Božić slavi u nedelju ili ponedeljak, prema starom ruskom verovanju, godina će biti rodna. Osim toga, veruje se da će se, ako na taj praznik bude mećava, pčele rojiti, a ukoliko bude otopljenje, da će dobro roditi heljda.

Nebo puno zvezda u božićnoj večeri signalizira vernicima da će šumsko i jagodičasto voće dobro da rodi te godine.

Na Božić su zabranjeni lov i ribolov, ne sme se ušivati niti šiti, a nipošto se ne smeju raditi veći poslovi jer se veruje da to donosi nesreću.

Svjatki

Posle Božića u Rusiji se obeležava 12 najveselijih dana u godini, koji se nazivaju „svjatki”. Tim danima se ide u goste i tačno je određeno ko se posećuje kog dana – postoji dan za oslazak kod tašte, majke, svekrve, tetke i drugih.

U svim gradovima održavaju se festivali sa pozorišnim predstavama, kao i večeri poezije i duhovne muzike.

Svjatki traju do Bogojavljenja, 19. januara, a svi poslovi tih dana moraju biti obavljeni u prvoj polovini dana, dok se ostalo vreme provodi u slavlju.

Veruje se da sveti dani privlače sreću, pa mnogi u to vreme gataju i bave se raznim magijskim ritualima. Ruska pravoslavna crkva tu tradiciju ne podržava i insistira da pravi hrišćani Božić i svjatke treba da provedu u molitvi i u činjenju dobrih dela.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike