Novi misteriozni soj korone stiže u Srbiju: Dolazi nam iz Francuske, malo znamo o njemu, a samo jedno je sigurno!

04.01.2022

19:15

0

Stručnjaci su kazali kako su identifikovali "46 mutacija" u ovoj varijanti

Novi misteriozni soj korone stiže u Srbiju: Dolazi nam iz Francuske, malo znamo o njemu, a samo jedno je sigurno!
Copyright Pixabay

Nova varijanta korona virusa pojavila se u južnoj Francuskoj, a naučnici su zabrinuti zbog ove situacije.

Do otkrića su došli nakon što je 12 pacijenata u istoj regiji bilo pozitivno, a njihovi testovi su pokazali "netipičnu kombinaciju". Stručnjaci sumnjaju da je slučaj možda došao iz Kameruna, jer je prva zaražena osoba stigla sa putovanja iz te zemlje.

Stručnjaci su kazali kako su identifikovali "46 mutacija" u ovoj varijanti, koja je dobila naziv B.1.640.2.

Ovaj virus ima izražene promene u proteinu šiljaka, a navodno mu nedostaje deo proteina šiljaka koji virus obično koristi za ulazak u ljudske ćelije i širenje infekcije kroz telo. Razlikuje se od ranijih varijanti, zbog čega je naučnicima trebalo vremena da ga otkriju. Nejasno je da li je više ili manje zarazan.

Pixabay
 

Mediji su još u novembru navodili da se ovaj virus pojavio u Francuskoj, a da će kroz tri meseca od tada doći i u Srbiju.

- Javio se novi soj koji je možda blaži klinički, ali se lakše prenosi. To se i očekivalo da će buduće varijante biti klinički blaže, a svakako će doći do novog talasa u Srbiji - rekao je epidemiolog Zoran Radovanović za 24sedam.

- To će se desiti jer je su novi sojevi malo drugačiji i vakcine manje štite, a i zato što mi imamo mnogo nevakcinisanih. A čak je i mnogim vakcinisanima zaštita prošla. Razlog je i to što praznike proslavljamo ovako kako proslavljamo, pa kad se to sve sabere imaćemo znatan porast broja obolelih - istakao je Radovanović.

Epidemiolog ističe i da je on za to da najugroženiji prime četvrtu dozu vakcine.

- Četvrta doza nam je potrebna zato što je treća doza davana od polovine avgusta, tako da je ovo već peti mesec i antigenski imunitet slabi. Smatram da svi koji bi želeli da se vakcinišu, naročito stariji i oni koji su dobili kineske vakcine ranije, treba to da urade, odnosno treba im ponuditi da to urade. Tako nešto bi bilo razumno, to je uradio Izrael, uradiće još zemalje, a trebalo bi da uradimo i mi - zaključuje dr Zoran Radovanović.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike