Kako se najbrže oporaviti posle Nove godine?! Rasol jeste dobar, ali zbog jedne stvari alkohol sigurno izlazi iz tela i bićete kao novi

01.01.2022

07:30

0

Lečenje mamurluka možete početi rasolom, sokom od paradajza ali i vežbama

Kako se najbrže oporaviti posle Nove godine?! Rasol jeste dobar, ali zbog jedne stvari alkohol sigurno izlazi iz tela i bićete kao novi
Mamurluk - Copyright Profimedia

Iako smo i novu godinu dočekali u pandemiji, situacija je malo drugačija nego prethodne, pa su klubovi i restorani otvoreni sa posebnom pažnjom i akcentom na poštovanju propisanih mera. 

Stručnjaci svakako savetuju da se doček provede u krugu najbližih osoba, ali ono što je neizostavno gde god da se provodite su hrana i piće.

Famozni 1. januar uvek dođe pre nego što treba, a ukoliko se ne pazi može proći u mamurluku i glavobolji. Svako od nas ima bar jednog prijatelja koji je "izvalio" sjajno rešenje za mamurluk, a to je obično mešavina pića i hrane neprijatnih ukusa, tako da taj fenomenalni miks uglavnom ostaje samo kao ideja.

Kako što bezbolnije preživeti prvi januar i vratiti se na posao pod okriljem nove energije koju nam donosi nova godina je večito pitanje. 

Unsplash
 

Ne postoji jedinstveni lek za mamurluk, osim da se zaista ne pogazi reč koju uglavnom svi daju sebi dan posle - neću više nikada da pijem! Kada se uzme u obzir da su nastupile na scenu novogodišnje odluke, ova rečenica dobija itekako na značaju.

Jedna od stvari koja se može uraditi da bi se makar sprečila glavobolja jeste da se uzme lek za glavu to isto veče, pre nego što se legne u krevet. Naravno, ko bi se ovoga setio u jeku provoda. Mada uvek može da se navije alarm kao podsetnik.

Jogurt je osvežavajuć pa i kada je mamurluk u pitanju. 

Gazirani napici ili kisela voda bi trebalo da budu pri ruci ako je mamurluk nastupio, a ako se Nova godina slavi kod kuće, ovo je najmanji problem. 

Fizička aktivnost je uvek preporučljiva, ali dan posle proslave je vrlo poželjna. Prvojanuarski vazduh je dovoljno svež i hladan da se mamurluk bar malo manje oseća. Dok se trenira, alkohol izlazi kroz pore iz tela i nelagodan osećaj polako nestaje. 

Pexels
 

- Najbolje je u toku večeri uneti što više tečnosti i voditi računa o unosu alkohola. Ako se to ne uradi, onda ujutru uvek dobro dođu starinski saveti. Sok od paradajza ili mleveni paradajz i rasol rešava stvar. Ali jedino ako neko ima uslova, pa da ga ima kod kuće. Naravno, unošenje mnogo tečnosti, lakši doručak i odmaranje kod kuće i pripremanje za radne dane koje slede - izjavio je za 24sedam dr. Rade Panić iz Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

Lečenje mamurluka u svetu

Časopis "Nacionalna geografija" je objavila članak u kome opisuje najčudnije običaje za lečenje mamurluka među narodima sveta.

Japanci preporučuju kisele šljive, Nemci kiselu haringu, Kanađani se okreću jelu od pomfrita, poutini, koja je prelivena sirom i umakom. Australijanci leče mamurluk šoljicom čaja od zelenih mrava, a Haićani proklinju bocu zabijanjem 13 crnoglavih igli u čep.

Srećna repriza!

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike