Top 10 društvenih događaja u 2021. godini: Ponovo smo putovali van Srbije, dobili novog patrijarha, uveli kovid propusnice i onda Kika...

31.12.2021

18:25

0

Brojni događaji obeležili su 2021. godinu koju ispraćamo, a naš portal je izdvojio 10 najznačajnijih društvenih tema

Top 10 društvenih događaja u 2021. godini: Ponovo smo putovali van Srbije, dobili novog patrijarha, uveli kovid propusnice i onda Kika...
Milena Radulović Kika učionica kovid - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović/Katarina Mihajlović/Profimedia/Instagram/KiKa

Epidemija korona virusa svakako je obeležila i ovu godinu. Međutim, bilo je tu još događaja i vesti po kojima ćemo pamtiti godinu na izmaku.

1. Nasilje nad ženama i inicijative #NisiSama i #NisamPrijavila

Inicijativa "Nisi sama" pokrenuta je krajem januara 2021. godine, a hiljade građana iz celog regiona je podržalo. Ona je pokrenuta nakon ispovesti srpske glumice Milene Radulović koja je godinama ćutala, a onda skupila hrabrost da progovori o seksualnom zlostavljanju koje je doživela. Njoj su se brzo priključile devojke sa sličnim iskustvima i svaka je ispričala svoju priču, nakon čega je pokrenuta jedna od najvažnijih inicijativa ove godine.

Slična inicijativa je obeležila i kraj 2021. godine. Naime, prošle nedelje na mrežama pokrenut je i haštag #NisamPrijavila, kojim se skreće pažnja na sve one žene koje nisu prijavile nasilje iz različitih razloga. Na ovu inicijativu se za baš kratko vreme odazvalo skoro 20.000 žena iz regiona, a u njihovim ispovestima se mogu pročitati razlozi zbog kojih se nikada nisu odlučile na to da zlostavljanje prijave nadležnim organima.

M. M./ATAImages
Milena Radulović

Pored dve inicijative, na društvenim mrežama su objavljivane i ispovesti u kojima su devojke prepričale svoja iskustva u klubovima u kojima su im u piće sipali opijate. Kako su navele, pretežno dva muškarca vrebaju devojke, i to uglavnom one koje izlaze same ili sa još jednom drugaricom. Svoja iskustva ispičalo je mnogo devojaka, a priče su se uglavnom odnosile na beogradske ugostiteljske objekte.

2. Izbor patrijarha

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije postao je u februaru 2021. godine, patrijarh Srpske pravoslavne crkve. On je izabran na sednici Sabora SPC koja je održana u Hramu Svetog Save.

Rođen je 1961. godine u Bečeju. Svetovno ime mu je Prvoslav Perić. Bio je prvi arhijerej Srpske Pravoslavne Crkve kome je povereno staranje nad organizacijom verskog života u Vojsci Srbije. Skupština Srbije ga je, kao predstavnika svih crkava i verskih zajednica, izabrala 2005. godine za člana Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA), a Savet ga je za svog predsednika izabrao 2008. godine.

3. Počela neposredna nastava u školama i na fakultetima

Nastava se u školama i na fakultetima od početkad pandemije korona virusa, od marta 2020. godine, odvijala onlajn, ali je školska 2021. godina vratila redovnu nastavu i predavanja.

Naime, od ove godine đaci i studenti nastavu slušaju neposredno ili imaju kombinovani metod, koji podrazumeva kombinaciju onlajn i redovne nastave, a on se uglavnom praktikovao na fakultetima.

Međutim, veliko istraživanje u kom je učestvovalo više od 50.000 nastavnika, direktora škola i stručnih saradnika, a koje je sproveo Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja , pokazalo je da bi neki vid onlajn nastave trebalo zadržati i nakon pandemije virusa korona.

4. Kovid propusnice i novi soj virusa

Na sednici Kriznog štaba odlučeno je da se u Srbiji uvedu kovid propusnice, a uredba o njihovom uvođenju je usvojena i na sednici Vlade. Ove propusnice važe za ugostiteljske objekte, a normalan život se odvija do 20 časova. Nakon toga u objektima ove delatnosti mogu da borave samo oni koji imaju propusnicu, odnosno digitalni sertifikat koji je validan u sledećim slučajevima:

- potvrda druge, odnosno treće doze koja nije starija od 210 dana (7 meseci),

-  negativan PCR test ne stariji od 72 sata,

- Negativan antigenski test ne stariji od 48 sati ili

- Potvrda o preležanom koronavirusu u poslednjih 210 dana (7meseci) .  

Osim kovid propusnice pandemija se potrudila da priredi i nova iznenađenja, pa se tako pojavio i novi soj korona virusa - "omikron".

Pixabay
 

Ova nova varijanta koronavirusa potvrđena je i u Srbiji, na samom kraju godine, 23. decembra. Potvrđen je kod žene koja je došla iz Bocvane, a koja je u momentu ulaska u Srbiju bila negativna.

Svetska zdravstvena organizacija kaže da nema informacija koje bi sugerisale da se simptomi omikrona razlikuju od onih kod drugih varijanti – tako da na kašalj, groznica i gubitak ukusa ili mirisa i dalje treba obratiti pažnju. Međutim, eventualna razlika je to što se kod omikrona pojavljuje peckanje u grlu i promuklost.

5. Treća doza vakcine - buster

U Srbiji  je u avgustu 2021. godine uvedena i treća, buster, doza vakcine protiv korona virusa, za sve one koji su revakcinisani pre više od šest meseci.

Treća doza vakcine je na raspolaganju pacijentima kojima je isteklo šest meseci ili 180 dana od revakcinacije, a prioritet imaju: ljudi sa slabim imunitetom, osobe koje su imali transplantaciju koštane srži, stariji od 70 godina, stariji od 60 godina koji su u domovima za stare, zaposleni u zdravstvenim ustanovama, kao i putnici u međunarodnom saobraćaju.

6. Otvorene granice i uveden zeleni sertifikat za putovanja

Za razliku od prethodne, 2020. godine, ove godine smo imali mogućnosti za letovanje u zemljama u regionu, ali i svetu. Mere su često menjane i granice su otvarane i zatvarane, ali konačna odluka Evropske unije je stigla u novembru. Evropska komisija usvojila je 15-og novembra odluku o priznavanju digitalnih kovid sertifikata izdatih u Srbiji. Usvojila je tada četiri odluke kojima se potvrđuje da su kovid sertifikati koje izdaju Gruzija, Moldavija, Novi Zeland i Srbija ekvivalentni kovid sertifikatima EU.

Pixabay
 

Kao rezultat ove odluke, četiri zemlje biće povezane sa EU sistemom i njihovi kovid sertifikati će biti prihvatani pod istim uslovima kao i EU kovid sertifikati. Istovremeno, ove četiri zemlje složile su se da prihvate EU kovid sertifikate za ulazak državljana EU na njihovu teritoriju.

7. Đorđu Joksimoviću, po kome je snimljen film "Otac", vraćena deca

Đorđu Joksimoviću su 2015. godine oduzete tri maloletne ćerke, a on je pet puta pešačio iz Kragujevca do Beograda kako bi apelovao na nadležne da mu decu vrate. Decu je Đorđu oduzeo Centar za socijalni rad zbog, kako je tada navedeno, neadekvatnih uslova za život. On je u međuvremenu ispunio sve zahteve, pa su mu deca vraćena u septembru 2021. godine.

On je ponovo sa svoje tri princeze, a Marija (11), Lara (10) i Beba (8) svojim osmesima i grajom unele su radost u dom u Ulici Sime Tepića.  

8. Uvedene nove mere za pospešivanje rasta nataliteta

U decembru 2021. godine doneta je odluka da roditeljski dodatak od 1. januara bude povećan na 300.000 dinara, sa 100.000 koliko je iznosio. Ovo povećanje omogućeno je izmenama dopuna Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. Novo pravo je i pravo na početna sredstva za izgradnju i učešće u kupovini porodične stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta. Ovo pravo će moći da ostvari svaka majka za dete rođeno od 1. januara 2022. godine i kasnije pod uslovom da je državljanin Srbije i da ima prebivalište u Srbiji, kao i da prvi put stiče stan na teritoriji Srbije.

9. Vojska Srbije nikad nije bila jača - nabavljeno naoružanje

Vojska Srbije doživela je svoj procvat ove godine, iako je još 2012. godine krenula ozbiljno da jača. U Srbiju su u 2021. godini iz Belorusije dopremljena ukupno četiri lovca "MiG-29", čime je kompletirana eskadrila od 14 lovačkih aviona, tj. 11 jednoseda i 3 dvoseda. Najbrojniji među njima su avioni verzije 9.13. Donirani avioni su bili plod dogovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Belorusije Aleksandra Lukašenka.

Srbija ima oko 22.500 pod oružjem i to je čini najbrojnijom u regionu.

10. Sajber nasilje dovelo do samoubistva

Influenserka Kristina Kika Đukić (21) preminula je u noći između 8. i 9. decembra. Iako je još uvek zvanično nepoznat tačan uzrok smrti mlade jutjuberke, veliki deo javnosti je kao glavni razlog navodnog samoubistva naveo sajber buling, vređanje i maltretiranje koje je Kika trpela.

Instagram printscreen
 

Prijatelji mlade influenserke objasnili su da joj život nije bio lak, da je izgubila oca, da joj se majka borila sa karcinomom, ali i da je trpela vršnjačko nasilje. Ipak, kao glavni razlog da Kika oduzme sebi život navodi se sajberbuling. Nakon ovog nesrećnog slučaja pokrenuta je i peticija kojom se traži Kikin zakon koji bi dodatno regulisao i sankcionisao sve učestalije internet nasilje.

 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike