Naučnici otkrili antitela koja neutrališu omikron: Pomak koji bi mogao da dovede do novih načina lečenja?

30.12.2021

08:31

0

Može da pomogne u pravljenju boljih vakcina i antitela

Naučnici otkrili antitela koja neutrališu omikron: Pomak koji bi mogao da dovede do novih načina lečenja?
kovid virus laboratorija - Copyright Pixabay

Naučnici su identifikovali antitela koja ciljaju nepromenjene delove korona virusa, koji je nastavio da mutira i evoluira, a otkriće predstavlja pomak koji bi mogao da dovede do novih načina lečenja sa ciljem da se neutrališe omikron i ostali potencijalni novi sojevi.


Identifikovanje takvih "široko neutrališućih" antitela na korona spajk protein, uz pomoć kojeg virus ulazi u ljudske ćelije, može da pomogne u pravljenju boljih vakcina i antitela, koji će biti efikasniji, ne samo protiv omikrona, već protiv bilo kojeg soja, izjavio je Dejvid Vesler iz škole medicine pri Univerzitetu Vašington.

- Ovo otkriće nam govori da fokusiranjem na antitela koja ciljaju određena mesta na spajk proteinu možemo pronaći put da prevazićemo kontinuiranu evoluciju korona virusa - naveo je Vesler, a preneo "Indipendent".

Do sada, studije su pokazale da omikron ima 37 mutacija na spajk proteinu, što delimično objašnjava zbog čega je ovaj soj uspeo tako brzo da se proširi i zarazi osobe koje su revakcinisane, kao i da reinficira osobe koje su preležale kovid.


Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike