Pesimistična prognoza dr Kona: Posle praznika se očekuje rast zaraženih na 5.000 dnevno

29.12.2021

09:15

0

Novi soj virusa - Omikron, ističe, uspeva da zarazi i vakcinisane

Pesimistična prognoza dr Kona: Posle praznika se očekuje rast zaraženih na 5.000 dnevno
Copyright TV Pink printscreen

Epidemilog i član Kriznog štaba Predrag Kon upozorava da broj novozaraženih posle novogodišnjih i božićnih praznika može dostići 5.000 ljudi dnevno.

Kon je, za list "Politika", objasnio da će do toga doći pošto će građani izbegavati da se jave lekarima za vreme praznika, i dodao da sada virus prolazi i kroz vakcinisanu populaciju, te da je dodatni okidač proslava Nove godine.

-Pitanje je samo koliko će biti onih koji će morati da se hospitalizuju i koliko će to zaista pogoditi naš zdravstveni sistem, koji je u ovom trenutku najvažnije sačuvati. Ovo je početak šestog talasa kovida ili drugi pik petog talasa -naveo je on.

Profimedia
 

 

Novi soj virusa - Omikron, ističe, uspeva da zarazi i vakcinisane, ali, kako kaže, dosadašnje iskustvo je pokazalo da uglavnom ne daje dramatičnu kliničku sliku kod obolelih, pa kod većine nema potrebe za bolničkim lečenjem.

"Kod osoba koje imaju slab imunosistem, bilo zbog bolesti ili zbog godina, može da se razvije teška forma oboljenja i da dođe do smrti. Zato je veoma bitna treća doza cepiva, jer se pokazalo da efektivnost vakcina raste posle treće doze", rekao je Kon.

On je istakao da rast broja zaraženih, koji se u Srbiji beleži poslednja tri dana, ne može da se zaustavi ako se ne preduzmu ozbiljne epidemiološke mere.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike