"Zovu me crnim gavranom, ali ja moram da upozorim": Dr Janković objasnio zašto omikron soj nije bezopasan

27.12.2021

17:31

0

Gostujući u "Beogradskoj hronici" on je rekao da ne smemo da se zavaravamo pričama da omikron soj korona virusa izaziva lakše kliničke slike

"Zovu me crnim gavranom, ali ja moram da upozorim": Dr Janković objasnio zašto omikron soj nije bezopasan
Tan2021-10-13_20512726_2 - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Mi imamo omikron varijantu registrovanu u Srbiji i možemo očekivati vrtoglavi porast broja zaraženih kao što se to dogodilo u drugim zemljama - kaže za RTS imunolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa dr Srđa Janković.

Gostujući u "Beogradskoj hronici" on je rekao da ne smemo da se zavaravamo pričama da omikron soj korona virusa izaziva lakše kliničke slike.

- Teza da je omikron varijanta takva da izaziva lakše kliničke slike možemo da je dočekamo oberučke, jeste besmislena. Statistički vidimo neke pokazatelje da bismo mogli da vidimo lakše kliničke slike, ali to ne znači da će tako jer nemamo veliki broj vakcinisanih. Takođe, neko ko nema faktor rizika ne može posle da se razboli i dobije težu kliničku sliku - kaže lekar i dodaje:

- Dešavalo se da me nazivaju "crnim gavranom", ali moram da upozorim. Pogledajte druge zemlje, Britaniju, Francusku, Italiju...

Dr Janković je otkrio šta će medicinski deo Kriznog štaba tražiti na sednici, a u vezi sa dočekom Nove godine.

- Vrlo je bolno tražiti da se dočeci ne održavaju, ali mi to moramo da tražimo. Sa stanovišta medicine, ne možemo dati drugačiji savet. Šta će biti, ne mogu da prejudiciram. Mi ne odustajemo od predloga da se ne održi doček Nove godine, ne možemo drugačiji savet da damo - kaže Janković.

O vakcinaciji

- Bilo koja vrsta stečenog imuniteta kod ranijih varijanti, delimično može da radi tokom ovih varijanti. Ali ako merimo težu kliničku sliku i mogućnost da se umre, taj imunitet još deluje protiv težih oblika bolesti. Ono što je najvažnije, poslednja istraživanja su pokazala da su 10 do 12 puta manji izgledi da neko umre ako je prethodno stekao imunutet odnosno da li je vakcinisan - zaključuje član Kriznog štaba.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike