Omikron se pojavio i u južnoj pokrajini: Na Kosovu i Metohiji čak devetoro zaraženih

27.12.2021

06:33

0

Virus je potvrđen kod dve osobe koje su došle iz SAD, kod dve koje su doputovale iz Londona i kod jedne koja je došla iz Francuske

Omikron se pojavio i u južnoj pokrajini: Na Kosovu i Metohiji čak devetoro zaraženih
Tan2021-10-16_131441953_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic)

Na Kosovu i Metohiji potvrđeno je prvih devet slučajeva omikron soja korona virusa, saopštio je institut za javno zdravlje iz Prištine.

Iz instituta navode da je, od 22 testirana uzorka, devet bilo pozitivno, prenosi prištinska Gazeta ekspres.

Kako se precizira u saopštenju instituta, virus je potvrđen kod dve osobe koje su došle iz SAD, kod dve koje su doputovale iz Londona i kod jedne koja je došla iz Francuske.

Omikron soj otkriven je kod još četiri osobe iz Kosovske Mitrovice, ali one negiraju da su putovale ili bile u kontaktu sa nekim iz inostranstva.

U saopštenju instituta upozorava se da se očekuje pogoršanje epidemiološke situacije i napominje da se ovaj soj, prema dosadašnjiom podacima iz sveta, širi brže od delta plus soja.

Omikron je u Srbiju, inače, stigao pre tri dana. 

Koliko je omikron jak?

Profimedia
 

 

Ljudi koji se zaraze kovidom u četvrtom talasu infekcija imaju 80% manje šanse da budu hospitalizovani ako zaraze omikron varijantom u poređenju sa drugim sojevima, prema studiji koju je objavio Nacionalni institut za zarazne bolesti.

Nakon prijema u bolnicu, rizik od teške bolesti se ne razlikuje od drugih varijanti.

U poređenju sa delta infekcijama između aprila i novembra, omikron infekcije su povezane sa 70% manjim rizikom od teške bolesti. Podaci o omikronu su prikupljeni za dva meseca.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike