Veliki vremenski preokret u Srbiji: Temperature iznad proseka - ovo je prognoza za naredne dane

24.12.2021

10:46 >> 10:47

0

Narednih dana temperatura će ići i do 19 stepeni

Veliki vremenski preokret u Srbiji: Temperature iznad proseka - ovo je prognoza za naredne dane
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Vremenski preokret. I dok smo se juče, a pogotovo prethodne dve noći koje su bile ledene, smrzavali, sada nam u narednih nekoliko dana sledi natprosečno toplo vreme za ovo doba godine, najavio je jutros Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

-  U narednih nekoliko dana natprosečno toplo, mestimično slaba kiša. U brdsko-planinskim predelima do 1.400 metara nadmorske visine potpuno otapanje snežnog pokrivača - najavio je jutros u 6.40 sati RHMZ.

Noć između utorka i srede, i srede i četvrka, bile su ledene sa temperaturama znatno ispod minusa, u Sjenici je bilo i 20 stepeni ispod nule, a i juče je u celoj Srbiji bilo izuzetno hladno.

Zaječar najhladniji, Loznica najtoplija

Već jutros u 7 sati bilo je znatno toplije u odnosu na prethodna jutra. U većini mesta u Srbiji izmerene su temperature u plusu, osim u Negotinu, Kraljevu, na Koponiku, u Nišu, Dimitrovgradu, Vranju i Zaječaru. koji je bio najhladniji. Izmereno je pet stepeni ispod nule.

Loznica je jutros u 7 sati bila najtoplija sa 9 stepeni u plusu, a zatim Beograd u kojem je izmereno 7 stepeni iznad nule.

Meteorolog Đorđe Đurić objavio je na svom Fejsbuk profilu da da će advekcija veoma tople vazdušne mase sa zapada i jugozapada, doneti Srbiji već od danas temperature i preko 15 stepeni, a narednih dana lokalno usled ''fenskog efekta'' jugozapadnog vetra i do 18, pa čak i 19.

- Inače, prethodne dve noći u Srbiji su bile ledene, uz temperature od -12 do -4, na višim planinama i ispod -15, a na Pešteru i ispod -20. I dok su prethodne dve noći temperature u Beogradu bile u ''minusu'', ona je  ove noći rastla i nakon ponoći, pa je bila preko 5 stepeni pre ponoći - napisao je Đurič i dodao da narednih dana minimalne jutarnje temperature u Beogradu biti i do 10 steoeni, a tokom dana oko, pa i preko 15.

Temperature iznad proseka do kraja meseca 

- Ipak, od subote se očekuje česta pojava kiše - kaže on.

S obzirom na to da je prosek maksimalnih temperatura za kraj decembra u Srbiji od 1 do 5°C, od petka, pa sve do sredine sledeće sedmice temperature u Srbiji biće za 10 do 15 stepeni više od proseka za kraj decembra.

- Sredinom sledeće sedmice u Jadranskom moru formirao bi se ciklon, koji bi našem području i dalje donosio kišu i veoma toplu vazdušnu masu sa juga i sa Mediterana, a u košavskom području duvao bi jak jugoistočni vetar. Ipak, kako se u sredu, 29-og decembra očekuje njegovo premeštanje preko našeg područja dalje na istok, u Srbiji će doći do manjeg zahlađenja, a sneg će padati samo na planinama.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike