Srbija se oprostila od poglavara SPC: Sahranjen patrijarh srpski Irinej (FOTO+VIDEO)

22.11.2020

08:30

3

Autor: M.V/J.V./M.Vu

Četrdeset peti po redu poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej sahranjen u kripti hrama Svetog Save

Foto:24sedam/Goran Sivački/Tanjug/Zoran Žestić

Patrijarh srpski Irinej, koji je preminuo usled posledica zaražavanja koronavirusom,  sahranjen je danas u hramu Svetog Save na Vračaru oko 13 časova i 25 minuta. Vernici, državni vrh Srbije i Bosne i Hercegovine, mitropoliti, episkopi, sveštenstvo su se oprostili od 45. po redu poglavara Srpske pravoslavne crkve. Telo Irineja je položeno u kripti Hrama i prvi je patrijarh koji je tu sahranjen.

Telo patrijarha je u subotu iz Saborne crkve preneto u Hram Svetog Save. Sveštenici su cele noći čitali jevanđenje nad njegovim odrom.

Liturgija je počela u 09:00 sati, a predvodio je mitropolit Hrizostom, mjestobjustitelj trona SPC, a nešto posle 11:00 sati je počelo opelo. Nakon opela, govore su održali protojerej-stavrofor Petar Lukić i mitropolit Hrizostom.

Osim njih, govorili su i političari – predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Patrijarh se od se od 4. novembra lečio na VMC (Vojnomedicinskoj akademiji na Karaburmi). Iako se najpre činilo da patrijarhovo stanje ide ka izlečenju, njemu je u poslednja dva dana naglo pozlilo: u poslednjim satima borbe sa bolešću bio je priključen na respirator.

Na tronu srpskog patrijarha bio je 10 godina (2010-2020). Inače, sahrana patrijarha se dešava na dan Svetog Nektarija Eginskog. Taj praznik Irinej je posebno voleo.

Preko noći osedeo: Ovo je bio najbolniji događaj u patrijarhovom životu

Decenijama u službi Bogu: Fotografije patrijarha Irineja iz mladosti

Sahranu patrijarha Irineja iz minuta u minut možete pratiti u blogu ispod:

08:30  – Verni narod Srbije u Hramu celiva telo svog patrijarha

Građani dolaze u hram Svetog Save kako bi odali počast patrijarhu Irineju. Tako je bilo tokom cele noći, javljaju reporteri 24sedam koji prisustvuju sahrani.

U ovom momentu je obustavljen i saobraćaj u svim sporednim ulicama oko hrama Svetog Save.

08:33 -Vladika kosovsko-metohijski Teodosije služio je pomen nad odrom patrijarha Irineja

08:42 – Krajišnici iz Dalmacije došli poslednji put da se oproste od poglavara SPC

Krajišnici iz Dalmacije su u Srbiji od 1995. godine ali žele da sačuvaju običaje i tradiciju. Danas su došli da odaju poslednju poštu patrijarhu Irineju.

krajisnici hram sveti sava

08:51 – Pristižu zvaničnici

Među prvima u hram Svetog Save su stigli Ivica Dačić, Ana Brnabić i Vanja Udovičić. Nekoliko minuta posle njih došli su Marko Milačić, ruski ambasador  Aleksandar-Bocan Harčenko, ministar Aleksandar Vulin. Oni su ušli u Hram da odaju poslednju počast patrijarhu. Na platou prisutan je i Danilo Vučić, sin predsednika Srbije. Od patrijarha Irineja, oprostio se mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, ambasador Srbije u SAD Marko Đurić, lider “Dveri” Boško Obradović,  gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, lider Prave Crne Gore Marko Milačić, rektor Cetinjske bogoslovije otac Gojko Perović.

 

09:00 – Sveštenici ulaze u hram Svetog Save pred početak liturgije

09:02 – Počela zaupokojena liturgija, služi mitropolit Hrizostom

Zvone zvona na hramu Svetog Save. Liturgija za upokojenje počela je u 9.00 časova, u centralnom delu Hrama Svetog Save, gde je izloženo telo patrijarha Irineja, javljaju reporteri 24sedam.

Foto:24sedam/Goran Sivački

Liturgiju služi mitropolit dabrobosanski Hrizostom, a učestvuju vladike i 16 sveštenika.

Na liturgiji će besediti episkop bački Irinej.

Foto:24sedam/Goran Sivački

09:10 -Ispred hrama prisutan veliki broj vernika, na ulazi stoji garda

Na ulasku u hram stoje pripadnici garde Vojske Srbije, a veliki broj vernika pali sveće u maloj crkvi posvećenoj Svetom Savi, koja se nalazi pored hrama. Ispred hrama prisutan je veliki broj vernika.

Hor iz Niša peva na sahrani

Crkveno-pevacka družina “Branko”, hor osnovan pri Niškoj eparhiji pre 133 godine, pevaće danas na sahrani patrijarha Irineja.

Sam patrijarh odlikovao je hor Ordenom Svetog Save drugog stepena, a pevali su na ustoličenju dvojice patrijarha Pavla i Irineja. Hor je pevao širom sveta, a od 2009. godine pod pokroviteljstvom patrijarha, hor “Branko” domaćin međunarodnog festivala duhovne muzike “Muzički edikt”.

09:15 – Predstavnici Katoličke crkve na sahrani

Tanjug/Zoran Žestić

09:43 – U Hramu nema mnogo zadržavanja

U Hramu nema mnogo zadržavanja. Građani prilaze na nekoliko metara od kovčega, klanjaju se, kratko zastaju u znak poštovanja i izlaze napolje.

Tokom boravka u hramu maske nisu nosili svi građani.

09:40 – Episkop bački Irinej održao je govor nakon liturgije upokojenja patrijarhu Irineju u Hramu Svetog Save.

09:54 – Apel vernicima

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije apelovao je na sve vernike, koji će dolaziti u Hram Svetog Save da se oproste od patrijarha Irineja, da se zbog pandemije korona virusa pridržavaju svih epidemioloških mera i saveta struke.

09:59 – Očekuje se dolazak predsednika Vučića

Kako nam javlja reporter sa lica mesta očekuje se uskoro i dolazak predsednika Vučića na liturgiju povodom smrti patrijarha Irineja.

10:10 – Stigao Vučić

Malo posle 10 časova u hram Svetog Save stigao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

 

10:30 – Sahranu prate brojne medijske ekipe

Ispred Hrama Svetog Save prisutne su brojne medijske ekipe, a oko Hrama su raspoređene i jake policijske snage.

10:31 – Krivokapić jedini stoji

Svi zvaničnici, domaći i iz regiona su seli. Jedini koji je ostao da stoji je mandatar za sastav nove vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić.

Foto:24sedam/Milica Vujović

10:33 – Simbolika pet izloženih predmeta u Hramu: Postoji razlog zašto je patrijarhov kovčeg prekriven zelenim plaštom

Kovčeg sa telom pokojnog patrijarha Irineja izložen je u Hramu svetog Save, gde je u 9 sati počela liturgija, nakon čega će on biti sahranjen u kripti.Preko njegovog kovčega prebačen je zeleni plašt, a na njemu stoje još neki predmeti, koji se vezuju za život i misiju patrijarha: kapa, štap, jevanđelje i krst.

10:41 – Na ulazu u hram Svetog Save stoji čovek koji vernicima deli maske

Raković: Veliki uspeh patrijarha Irineja predstavlja stopiranje kanonizacije Alojzija Stepinca

Pokojnom patrijarhu Irineju pripadaju mnoge zasluge i uspesi, kako na crkvenom tako i na planu odnosa između Srpske pravoslavne crkve i države, ocenjuje ulogu preminulog patrijarha Irineja istoričar Aleksandar Raković.

“Veliki uspesi pokojnog patrijarha Irineja su na Kosovu i Metohiji i u Crnoj Gori, gde su sačuvane svetinje srpske crkve i srpskog naroda. Posebno je bio vezan za KiM. Veliki uspeh je, takođe, vođenje međuverskog dijaloga s drugim crkvama i verskim zajednicama. Poseban odnos imao je sa ruskom crkvom. Bez ruske podrške, Hram Svetog Save nikad ne bi bio kompletiran”, ističe Raković.

Dodaje da poseban i veliki uspeh patrijarha Irineja predstavlja stopiranje kanonizacije Alojzija Stepinca.

10:50 –  U toku “veliki hod”

U toku je deo ceremonije koji se naziva “veliki hod”, u kom sveštenici prenose hleb i vino mitropolitu dabrobosanskom i mjestobjustitelju trona SPC Hrizostomu, koji pominje sinod SPC u molitvi. U službi sada učestvuju i bvelikodostojnici ruske pravoslavne crkve, odnosno moskovske patrijaršije.

Foto:24sedam/Milica Vujović

10:58 – Velika himna majci božijoj

Na redu su diptisi, čitaju se imena svih živih i pokojnih kojima se crkva moli – između ostalog i za patrijarha. U toku je Velika himna majci božjoj.

11:00 – Vernici su tokom čitave noći dolazili da se oproste od Njegove svetosti ptarijarha irineja, a tako je i tokom celog jutra. Liturgiju prate i putem video bimova

11:25 – Počelo opelo

Počelo opelo. Molitvom koja se zove “Otpust” završena je zaupokojena liturgija, a odmah nakon toga počelo je patrijaraško opelo.

U sredinu hrama se izmeštaju vladike. Svi zauzimaju mesto prema starešinstvu. Mitropolit dabrobosanski Hrizostom služi opelo, a vladike saslužuju.

Tanjug/Zoran Žestić

11:46 -Nebo iznad Hrama se malo razvedrilo

Nebo iznad hrama Svetog Save se malo razvedrilo. Vernici i dalje dolaze da bar nakratko celivaju telo patrijarha Irineja.

Foto:24sedam/Jovana Vrećo

11:50 – Mladić među sveštenstvom privukao veliku pažnju

Foto;24sedam/Milica Vujović

12:01 – Čitaju se Jevanđelja i “Molitva duhova”

Tokom opela čita se nekoliko odlomaka iz Jevanđelja.

U toku je “Molitva duhova”. Čita je mitropolit Porfirije.

RTS printscreen

12:11 – Počasna garda maršira oko Hrama

12:21 – Završeno opelo

Nakon završenog opela, slede besede predsednika Srbije Aleksandra Vučića, mitroplita Hrizostoma, srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i starešina Saborne crkve u Beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić.

12:30 –  Beseda mitropolita Hrizostoma koja je rasplakala vernike: Patrijarh se pokazao dostojnim svog prethodnika patrijarha Pavla

Tanjug/Zoran Žestić

12:32 – Pročitano pismo patrijarha Kirila: Irinej bio veliki prijatelj Ruske pravoslavne crkve

12:46 – Govor prote Petra Lukića

– Danas možemo sa sigurnošću reći da se naš patrijarh bogatio na duhovnom putu, njegov osmeh bio je plod njegovog smirenja i ta blagost ga nije napuštala, i tako će ga narod pamtiti – rekao je prota Lukić. – On je brinuo o svima kao pravi otac i pravi sin, njegovo poštovanje u narodu bilo je ogromno. Nije lako preuzeti kormilo SPC nakon patrijarha Pavla, a on je to uradio bez opterećenja, mada je bilo dela koja su opterećivala SPC. Još uvek se sećamo njegovih reči da će ceo njegov rad biti kao što je sam Bog rekao i onako kako treba.

RTS printscreen

– Sve vreme on se trudio da svima pomogne, zato je bio primer smirenja, ljubavi i čestitosti – rekao je starešina Saborne crkve.

– Njegov iznenadni odlazak u bolnicu je zabrinuo sve nas, molili smo Boga da ode i da nam se vrati jer nam je kao takav bio potreban do dan danas. Ali, sada samo gospod zna zašto ga je pozvao sebi, zbog smirenja, razboritosti, iskrenog služenja Bogu… Sveštenstvo ga je poštovalo, i ne samo oni, nego svako ko ga je poznavao. Dok mi tugujemo, on se raduje zbog susreta sa Bogom, zato, molite se za njega, i za sve nas, neka ti je večan spomen i Carstvo nebesko – rekao je Lukić.

12: 52 – Dodik: Imao je moć da nas sabere i da nas drži zajedno

RTS printscreen

12:57 –Vučić na sahrani patrijarha Irineja: Njegova svetost sklopio je oči i predao dušu Bogu sa jednim amanetom

Tanjug/Zoran Žestić

13:03 – Zatvara se kovčeg

Posle govora sveštenici zatvaraju kovčeg u kome će biti sahranjen patrijarh Irinej. Gardisti su se okupili oko kovčega.

13:13 – Patrijarh Irinej će prvi biti sahranjen u kripti u hramu Svetog Save

Gardisti su preuzeli kovčeg i prenose ga u kriptu. Svo sveštenstvo, državni zvaničnici idu za kovčegom. Patrijarh Irinej je prvi patrijarh koji će biti sahranjen u kripti u hramu Svetog Save. Vernici izlaze iz hrama, javlja naš reporter. Njima nije dozvoljeno da siđu u kriptu jer je prostor mali.

Tanjug/Zoran Žestic

Tanjug/Zoran Žestic

13:25 – Sahranjen patrijarh Irinej

Komentari (3)

Comments(3)

  1. Bogdan kaže:

    Vecnaja pamjat😧

  2. Milovan kaže:

    Od srca se zahvaljujem ekipi 24sedam na ovako iscrpnom izvestavanju sa sahrane Patrijarha Irineja.Sve je propraceno iz minuta u minut, sazeto, jasno, objektivno.U ovom tuznom trenutku zaista moram da pohvalim novinare, a dragom Patrijarhu samo jos da pozelim Carstvo Nebesko koje je svojim zivotom zasluzio.

  3. Mirjana kaže:

    Zbog bolesti nisam bila u prilici da dodjem ( a i daljine ) u Beograd na sahranu naseg Patrijarha, ali sam zato sa mobilnog propratila svaki trenutak, bas kao da sam bila tamo.Zato neizmerno hvala vasem timu novinara koji su savrseno dobro odradili posao u moje ime i svih ostalih koji nisu bili u prilici da prisustvuju.Veliki profesionalci sto je danas retkost, ostanite takvi u ime svih nas koji vas pratimo.Svako dobro vam zelim, a blazenopocivsem Patrijarhu Bog neka dusu prosti!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti