Dodik: Imao je moć da nas sabere i da nas drži zajedno

23.11.2020

11:55 >> 06:42

0

Neka mu bog podari rajsko naselje i večan mu pomen, završio je Dodik

Dodik: Imao je moć da nas sabere i da nas drži zajedno
Copyright Tanjug/Zoran Žestic

-Okupljeni iznad odra ispunjavamo njegovu želju da se okupimo kao narod, počeo je govor Milorad Dodik na sahrani patrijarha Irineja u Hramu Svetog Save.

-Danas nas je okupio njegov odlazak, a prethodnih 11 godina okupljali su nas njegovi dolasci. Imao je moć da nas sabere i da nas drži zajedno. Kao nas u RS, tako i nas sa našim narodom u domovini i bilo gde da živi. Republika Srpska nije se veselila niti plakala prethodnih 11 godina, da sa nama nije bio patrijarh Irinej. Patrijarh je imao ljubav za sve nas i rado je dolazio. Omiljen među nama, a istovremeno domaćin. Dolazio je kod nas, a teško je reći da je bio gost. Republika Srpska je bila njegova kuća, kao i Srbija. On je bio pastir sve nas. Brisao je sve granice među našim državama… To i jeste uloga crkve. Bio je izuzetno skroman, blagih reči i čvrsti dela. Upravljao je našom crkvom u vreme koje će istoričari ocenjivati, a mi savremenici ocenjujemo kao zahtevno i teško. I sve bez velike buke. Njegova blaga narav je bio paravan iza kojeg se krio čovek koji nikad nije odustao niti ustuknuo.

Ukazujući da je bio cenjen u celom pravoslavnom svetu, Dodik je istakao da je patrijarh vodio računa da, kako je rekao, naša crkva ne bude “kamen spoticanja”, već akter pomirenja.

Dodao je da i Hram Svetog Save završen njegovom zaslugom nakon jednog veka, ali se on time nije hvalio, jer je to bio samo jedan od hramova u čijoj gradnji je učestvovao.

“Njegov odlazak dolazi u izuzetno tškom trenutku za našu Crkvu, dok se nismo oporavili od odlaska episkopa Milutina i mitropolita Amfilohija. Godine će proći dok se takav gubitak nadomesti”, rekao je.

Dodik je rekao i da je Srpska crkva naučila na iskušenja i nije joj bilo lako i izražio izrazio nadu da će arhijereji “upraviti kormila naše crkve u pravom smeru”.

Istakao je i da patrijarh nije bio samo prijatelj Republike Srpske, već i njegov lični koji je svedočio nekim od najlepših trenutaka u njegovoj porodici, pa je zato, rekao, Irinejev odlazak, za njega lično veliki gubitak.

Neka mu bog podari rajsko naselje i večan mu pomen, završio je Dodik.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike