Sjajna vest: U “Torlaku” počela proizvodnja ruske vakcine, Srbija prva zemlja u Evropi koja će proizvoditi “Sputnjik V” izvan Rusije!

14.04.2021

18:28

0

Autor: J.B.O.

Cepivo će moći da se izvozi u zemlje regiona

Tanjug/Zoltan Balogh/MTI via AP

Na institutu “Torlak“ je pokrenuta proizvodnja vakcine protiv virusa korona “Sputnjik Ve“ (Sputnik V) i u budućnosti će moći da se izvozi u države regiona, saopštio je Ruski fond za direktne investicije (RFPI).

– RFPI i Institut za virusologiju i vakcine “Torlak“ objavljuju da je pokrenuta proizvodnja ruske vakcine protiv virusa korona “Sputnjik Ve“ u Srbiji. Ovim je Srbija postala prva država u južnoj Evropi koja će proizvoditi “Sputnjik Ve“. Proizvodnja u Srbiji je u skladu sa najstrožijim standardima – saopštili su u fondu.

U fondu je naglašeno da će u budućnosti biti moguć izvoz preparata u druge države regiona.

Proizvodnja ruske vakcine “Sputnjik V” na Institutu ”Torlak” znači da je ta vakcina u svakom trenutku građanima na raspolaganju, kontinuitet imunizacije nikada ne bi bio doveden u pitanje i oni bi bili preventivno zaštićeni od pojave ove bolesti, kazala je direkstorka Instituta “Torlak” Vera Stoiljković najavljujući proizvodnju.

Tanjug/Zoltan Balogh/MTI via AP

Stoiljković je rekla da proizvodnja vakcina omogućava zdraviju populaciju.

– Što se lekara tiče, njima bi takođe preventivom odnosno vakcinisanjem stanovništva posao bio znatno olakšan, došli bi do toga da su mnogo manji napori, mnogo lakše kliničke slike, što bi za državu sve zajedno značilo zdraviju i uspešniju populaciju – objasnila je direktorka Instituta “Torlak”.

Ona je dodala tada da je delegacija ruskih stručnjaka odobrila da na Institutu “Torlak” počne prva faza proizvodnje ruske vakcine protiv korona virusa “Sputnjik V”.

Pročitajte još:

– Prva faza obuhvata proizvodnju finalnog glota i finalnog proizvoda, što praktično znači punjenje i pakovanje vakcine. To znači da će se taj deo proizvodnog procesa odigravati na Institutu ”Torlak”. Kojom brzinom ćemo ići zavisi od vremena koje je potrebno da se proizvodni pogoni usklade sa proizvodnjom nove vakcine – objasnila je Stoiljković.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti