Roditelji, pažnja: Nedostatak empatije kod dece podstiče razvoj agresivnosti!

22.12.2020

08:30

2

Autor: Milica Vujović

Empatija i agresija su karakteristike koje deca razvijaju u vrlo mladom dobu, pa ključnu ulogu ima vaspitanje, smatraju psiholozi

Pixabay

Deca koja su manje empatična od svojih vršnjaka imaju veću verovatnoću da budu agresivna tokom školskih i adolescentskih dana, pokazuju rezultati najnovije studije.

Ovo istraživanje u okviru projekta “Dobar početak “ koje je sprovela Malou Noten sa Instituta za obrazovanje i dečje studije u Holandiji, objavljeno je 25. novembra, a pokazalo je da se agresivno ponašanje može predvideti kod predškolaca gledajući koliko empatije oni pokazuju.

Kako se navodi u studiji, empatija i agresija su karakteristike koje deca razvijaju u vrlo mladom dobu, a prve znake da će deca biti agresivna, vidljiva su već kod dece u uzrastu od šest meseci.

Pixabay

Kako navodi Noten, jasnija slika stvara se u periodu od 20. do 30. meseca života, da bi se konačno pravo stanje dečje empatije i sklonost ka agresivnom ponašanju moglo uočiti u četvtoj godini života.

Noten je u svom istraživanju ispitivala u kojoj meri deca mogu da se saosećaju sa emocijama vršnjaka, a to je uradila tako što je pratila promene u ponašanju, ali i fiziološke reakcije dece puštajući im video snimak dece koja pokazuju emocije. Ustanovljeno je da nedostatak kontrole impulsa i nepromenjeni srčani ritam prilikom gledanja ovih snimaka češće iskazuju dečaci od devojčica.

Faktori koji utiču na razvoj agresivnosti

Ipak, da pored urođene sklonosti i razlika u polu, na razvoj agresije utiču i mnogi drugi faktori, smatra psiholog Aleksandra Janković. Ona je za “24sedam” istakla da, pre svega, važnu ulogu u moralnom razvoju deteta ima njegovo porodično okruženje, kao i nedostatak komunikacije i sluha za detetove potrebe.

Pixabay

– Svakako da deca koja su vaspitana da nemaju razumevanja za druge kasnije razvijaju neprijateljske osobine. Roditelji koji tuku ili stalno prekoravaju decu sami pokazuju jedan vid agresije, a na taj način je dodatno podstiču kod deteta. Iako su ova mala bića po prirodi okrenuta dobrom, neko ih mora uputiti i dati im primer, jer mališani najbolje uče po principu “modela ponašanja” – poručuje ona i dodaje:

Podstaknite empatiju

Pročitajte još
– Zato je važno da od najranijeg doba vaspitavamo decu tako da razvijemo empatiju kod njih. Mnoge stvari je mogu pokrenuti, kao što su boja glasa, govor tela i izraz lica. Kada sazru, dajte im primer, gde mogu direktno da vide empaticnost na delu. Deca često kopiraju ponašanje starijih, tako da su naš stav, uz dobro vaspitanje, ključni su faktori u formiranju ličnosti dece – rekla je Jankovićeva.

Upravo zbog toga, zaključuje Jankovićeva, roditelji moraju da objasne deci, da i čak i u situacijama kada trpe agresiju od drugih, svet nije sačinjen od loših ljudi, već je agresivnost samo znak slabosti i nemoći da se neko izbori sa, često, mnogo većim i dubljim problemom.

Komentari (2)

Comments(2)

  1. Jedan otac kaže:

    Roditelji, nadjite vreme za svoju decu, volite ih, razgovarajte sa njima.Ohrabrite te malene duse.Vratice vam se visestruko!

  2. Olivera kaže:

    Lep i poucan tekst.Posebno poslednja recenica ili pasus mogli bi biti savet zlata vredan, ne samo za decu vec i roditelje.Prihvatanjem agresivnosti kojom smo svakodnevno izlozeni “kao znak slabosti ili nemoci da se neko izbori sa mnogo dubljim (sopstvenim) problemom”, znatno bi se ublazile teskoce sa kojima se susrecemo.Sve pohvale!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti