Svetske cene hrane rastu već 10 meseci: Poskupeli meso, mlečni proizvodi, biljna ulja…

08.04.2021

16:22

0

Najveće poskupljenje, od 3,9 odsto na mesečnom nivou, zabeležili su u martu mlečni proizvodi

Pixabay/Jai79

Cene prehrambenih proizvoda na globalnim tržištima nastavile su rast u martu deseti mesec zaredom, a najviše su poskupeli mlečni proizvodi, meso i biljna ulja, izvestila je danas Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

FAO-v indeks cena hrane, koji prati mesečne promene kotacija pet osnovnih životnih namirnica, biljnih ulja, mlečnih proizvoda, mesa, žitarica i šećera, iznosio je u martu prosečnih 118,5 poena, što je za 2,1 odsto više nego u februaru i najviši nivo od juna 2014, prema izveštaju objavljenom na zvaničnom veb sajtu ove agencije UN.

I mleko u prahu dosta skuplje

Najveće poskupljenje, od 3,9 odsto na mesečnom nivou, zabeležili su u martu mlečni proizvodi. Po rastu su prednjačile cene maslaca podstaknute donekle manjom ponudom u Evropi, usled povećane tražnje zbog očekivanog oporavka sektora prehrambenih usluga.

Cene mleka u prahu su takođe ojačale, podržane rastom uvozne tražnje u Aziji, posebno u Kini, padom proizvodnje u Okeaniji i manjkom raspoloživih brodskih kontejnera u Evropi i Severnoj Americi.

Veće cene mlečnih proizvoda; Pexels

U martu su skočile i cene mesa za 2,3 procenta u odnosu na februar, predvođene rastom kotacija živinskog i svinjskog mesa usled povećanja kineskog uvoza i prodaje na tržištu u Evropi uoči proslave uskršnjih praznika. Cene goveđeg mesa su ostale stabilne, dok je ovčije meso pojeftinilo jer su farmeri na Novom Zelandu preplavili tržište ponudom kako bi smanjili stada zbog suše u toj zemlji.

Cene biljnih ulja su u martu bile veće za 0,8 procenata nego u ferbuaru, dostižući desetogodišnji najviši nivo, pri čemu su naročito prasle kotacije sojinog ulja zbog očekivane snažne potražnje iz sektora biodizela.

Šećer pojeftinio

Nasuprot tome, cena žitarica su pale za 1,8 procenata na mesečnom nivou, ali su i dalje za 26,5 posto veće nego u martu 2020. Najviše su pale izvozne cene pšenice, pod uticajem generalno dobrih zaliha i povoljnih proizvodnih izgleda za rod 2021. Potonule su i cene kukuruza i pirinča, dok su cene sočiva porasle.

Pročitajte još

Cene šećera su u posmatranom mesecu opale za 4,0 odsto, pošto tržišni akreti predviđaju veliki rast izvozne ponude iz Indije, ali su i dalje za preko 30 odsto iznad nivoa na kom su bile u martu prošle godine.

U odvojenom izveštaju, FAO je objavio da očekuje da će svetska proizvodnja žitarica 2021. godine zabeležiti rast treću godinu zaredom. Ovo telo UN je podiglo procenu globalne proizvodnje pšenice za tekuću godinu na 785 miliona tona, što je za 1,4 odsto više u odnosu na 2020. i novi rekordan rod.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti