Svet se oporavlja od kovida, i to je sad problem za Zemlju

20.07.2021

10:57

0

Autor: G. M. Š.

Izvor: Tanjug

Ekonomski oporavak sveta od pandemije ozbiljno će ugroziti ekologiju, upozoravaju iz Međunarodne agencije za energiju

Pixabay

Globalni oporavak od pandemije kovida 19 dovešće do toga da emisija gasova sa efektom staklene bašte, koja pogubno utiče na klimatske promene, poraste na najviši nivo svih vremena, saopštila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA) sa sedištem u Parizu.

“Procenjujemo da bi potpuna primena do danas najavljenih mera ekonomskog oporavka rezultirala povećanjem emisije ugljen-dioksida do rekordnog nivoa u 2023. godini, nastavljajući rast i ubuduće”, navodi se u izveštaju IEA, prenosi Rojters.

Prema analizama, globalna potržanja za energijom je povećana 4,6 odsto, i već sada je za pola procenta veća nego u pretpandemijskoj 2019. godini.

Transport je, međutim, i dalje teško ograničen u međunarodnim okvirima, i ako se on zbog vakcinacije oporavi na nivo pre pandemije, to će još više podići potrošnju, i to na nivo veći od dva odsto nego što je bio 2019. godine.

U prilog ovakvim procenama ide i aktuelna situacija na terenu, gde je ove nedelje postignuti dogovor svetskih naftaša u okviru grupe OPEK+ o postepenom povećanju proizvodnje za 5,8 miliona barela dnevno do septembra 2022. godine.

Na povećanu potrošnju će uticati i druga posledica ovog dogovora – cene nafte i goriva će pasti. Cena fjučersa odmah je po dogovoru pala nekoliko procenata, a očekuje se i dalji pad.

Pročitajte još:

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici, alijansa nazvana OPEK+, postigli su u nedelju dogovor o postepenom ukidanju preostalog dela ograničenja pumpanja od 5,8 miliona barela dnevno do septembra 2022.

Koordinisano povećavanje isporuka nafte, kako je saopšteno iz OPEK+ grupe, počeće već od avgusta 2021.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti