Praktičan vodič za pokretanje startapa dostupan onlajn

09.12.2021

15:00

0

Autor: 24sedam

Ovaj korisni dokument nastao je kroz saradnju Inicijative "Digitalna Srbija” i konsultantske kuće PwC Srbija u okviru projekta "Preduzmi ideju”

Praktičan vodič za pokretanje startapa dostupan onlajn
Bojana Tomić Brkušanin-min - Copyright Promo/Digitalna Srbija/Predrag Todorović

Inicijativa "Digitalna Srbija” predstavila je danas studentima vodič "Preduzmi ideju — pokreni startap” koji pruža praktične informacije i savete neophodne za buduće i sadašnje pokretače inovativnih biznisa. Ovaj korisni dokument nastao je, kako navode, kroz saradnju Inicijative "Digitalna Srbija” i konsultantske kuće PwC Srbija u okviru projekta "Preduzmi ideju” koji se realizuje uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Vodič je objavljen na sajtu preduzmi.rs odakle ga svi zainteresovani mogu besplatno preuzeti.

- Na jednom mestu objedinili smo odgovore na veliki broj pitanja u vezi sa osnivanjem i poslovanjem startapa. Od razvoja inovativne ideje, preko formiranja tima, pa do registracije firme i nalaženja izvora finansiranja i podsticaja, vodič sadrži detaljne informacije i ključne sugestije koje će budućim inovativnim preduzetnicima olakšati proces komercijalizacije ideja i ulaska na tržište - istakla je Bojana Tomić Brkušanin, direktorka projekta.

Promo/Digitalna Srbija/Predrag Todorović
Milan Okanović

Kako identifikovati problem koji rešava moja ideja? Da li tako nešto već postoji? Gde da nađem članove tima? Kako da registrujem startap i nađem prvu eksternu investiciju? Ovo su pitanja sa kojima se susreće svaki pokretač startapa, a jedan od njih bio je i Đorđe Jevtić, osnivač OTA Sync & Serbian Bookers-a. On je na današnjem predstavljanju vodiča sa studentskim startap timovima sa Beogradskog univerziteta podelio priču o svojim počecima u svetu inovativnog preduzetništva. Sada su odgovori na ova pitanja sadržani u vodiču "Preduzmi ideju — pokreni startap”.

- Kreiranje ovog vodiča jeste neki vid podrške svim mladim ljudima koji žele da postanu inovativni preduzetnici. Za mnoge od njih, pristup ovim informacijama značiće korak napred ka konačnoj odluci da se oprobaju u svetu preduzetništva. Siguran sam da bi moj početak bio dosta lakši da sam u jednom dokumentu u tom trenutku mogao da nađem sve što me kao mladog preduzetnika interesuje - istakao je on.

Promo/Digitalna Srbija/Predrag Todorović
 

Dr Milan Okanović, docent na Katedri za marketing menadžment i odnose s javnošću Fakulteta organizacionih nauka, prisutnima je rekao nešto više o aktivnostima koje će u okviru projekta "Preduzmi ideju” uključiti studente i mlade ljude, ali i univerzitetske profesore. U okviru projekta predviđena je realizacija kurseva na fakultetima, mentorskih programa i brojnih radionica.

Promo/Digitalna Srbija/Predrag Todorović
 

Projekat "Preduzmi ideju“ će se u naredne četiri godine baviti promocijom preduzetničkih vrednosti kroz programe razvoja preduzetničkog načina razmišljanja, jačanjem povezanosti između akademske i poslovne zajednice, podsticanjem multidisciplinarnih istraživanja usmerenih na inovacije, izgradnjom preduzetničkog pristupa i preduzetničkog razmišljanja na fakultetima i slično. Projekat realizuje Inicijativa "Digitalna Srbija” u partnerstvu sa Fakultetom organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu, Novom Iskrom, PwC Srbija i Startitom, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike