Obilaznica oko Beograda: Radovi će biti završeni za godinu dana (FOTO)

05.12.2021

10:42

0

Ovaj projekat se sastoji od tri sektora - sektor 4, sektor 5 i sektor 6, ukupne dužine 20,4 kilometara

Obilaznica oko Beograda: Radovi će biti završeni za godinu dana (FOTO)
Tanjug/Tara Radovanović

Obilaznica oko Beograda, o kojoj se govori više od 30 godina, mora biti kompletno završena do kraja sledeće godine, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.


Nakon obilaska radova kod tunela "Straževica", koji pripada obilaznici oko Beograda, Momirović je izrazio nadu da će i taj tunel biti pušten u rad u narednih nekoliko meseci.

- Ponosan sam na rezultate koje ostvarujemo na projektu obilaznice oko Beograda. Građani su se umorili od priče oko izgradnje te obilaznice, jer o tome se priča više od 30 godina, kako će tranzitni saobraćaj biti izbačen iz centra grada i do pre nekoliko godina na svemu tome je urađeno malo - rekao je Momirović.

Istakao je da taj projekat mora biti završen u narednih godinu dana, da za to vreme mora biti napravljena petlja "Bubanj potok" koja će biti najveća u našoj zemlji i mora biti omogućeno tranzitnom saobraćaju da ide brže i efikasnije.

S druge strane, ta obilaznica značiće manje aerozagađenje u centru Beograda, dodao je ministar.

- Zaista smo posvećeni ovom poslu, rezultati su, po meni, očigledni. U okviru ove obilaznice u aprilu smo pustili u rad sektor 4 i nadam se da ćemo u narednih nekoliko meseci pustiti i tunel "Straževica" i ostaje još osam kilometara poslednje faze ove deonice - objasnio je Momirović.

Ministar je istakao da se trenutno u Srbiji gradi ili projektuje više od 1.200 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica, dodajući da se svakom projektu pristupa maksimlano ozbiljno.

- Zato imamo ovakve rezultate, ove rezultate ne može niko da ignoriše, zato ih uglavnom ljudi, koji nemaju simpatije prema ovoj političkoj strukturi, i ne komentarišu, ali uveren sam da građani vide gde smo danas - rekao je Momirović.

On je naveo da je izgrađen auto-put do Čačka, da je u toku izgradnja Moravskog koridora, Fruškogorskog koridora, radi se na spajanju Loznice i Šapca brzom saobraćajnicom, biće izgrađen auto-put između Šapca i Rume, kao i auto-put od Beograda do Zrenjanina...

- Mi ćemo ovu zemlju u saobraćajnom smislu potpuno promeniti i to je čvrsta odluka ove vlade - istakao je Momirović.

Obilasku radova na obilaznici oko Beograda prisustvovao je i izvršni direktor Sektora za strategiju, projektovanje i razvoj "Puteva Srbije" Miodrag Poledica koji je objasnio da se ovaj projekat sastoji od tri sektora - sektor 4, sektor 5 i sektor 6, ukupne dužine 20,4 kilometara.

- U aprilu ove godine pušten je u rad sektor 4, dužine 7,7 kilometara, a sada se trenutno nalazimo na sektoru 5, koji počinje od petlje Orlovača zaključno sa tunelom Straževica i cilj je da se završi u narednih nekoliko meseci ovaj projekat - rekao je Poledica.

Govoreći o tunelu Straževica, Poledica je naveo da je dužina tog tunela oko 800 metara, da su završeni svi građevinski radovi i da sada počinje faza elektro-mašinskog opremanja tunela.

Objašnjava da iza tunela Stražeivca počinje najkompleksniji deo projekta - sektor 6, ukupne dužine 9,5 kilometra, koji podrazumeva izgradnju punog profila auto-puta koji je širine oko 30 metra, tunel Beli potok, petlju Beli potok i petlju Bubanj potok, koja će biti najveća petlja u Srbiji.

- Ovaj auto-put treba da omogući najpristupačnije veze kako za privredu tako i za građane - rekao je Poledica.

Delom obilaznice koji je u aprilu pušten u rad dnevno prođe oko 20.000 vozila, kaže Poledica, i dodaje da su najmanje 10 odsto teška teretna vozila.

Poledica je naveo da ovaj projekat Ministarstvo građevinarstva realizuje u saradnji sa JP "Putevi Srbije", kineskom kompanijom "PowerChina" i azerbejdžanskom kompanijom "Azvirt".

Ministar Momirović je pre obilaska radova na obilaznici oko Beogada održao sastanak u gradilišnom kampu "PowerChina".

 

Bonus video

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti