Prvo studija, pa glas naroda: Kada bude gotova procena uticaja na sredinu, ići će se na referendum o Jadru!

25.11.2021

11:00

0

Ta studija će biti javna i kada se to desi, treba da sednemo i pričamo o tome, poručila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović

Prvo studija, pa glas naroda: Kada bude gotova procena uticaja na sredinu, ići će se na referendum o Jadru!
rio tinto N Vujanović (2) - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Kada bude gotova studija o proceni uticaja na životnu sredinu za projekat Jadar, što će biti možda krajem ove ili početkom sledeće godine, studija će biti javna i ako bude u skladu sa našim i zakonima u EU, građani će na referendumu odlučiti da li će se praviti rudnik litijuma, izjavila je danas Tanjugu potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

- Da li će to biti do kraja ove godine ili početkom sledeće.., niko to ne požuruje, na tome rade najbolji u svetu i u Srbiji. Ta studija će biti javna i kada se to desi, treba da sednemo i pričamo o tome - rekla je Mihajlovićeva.

Ona je istakla da je interes države da zaštiti životnu sredinu i napomenula da su naši zakoni u toj oblasti usklađeni sa evropskim standardima.

- Ako je studija u skladu sa našim i zakonima EU, onda ćemo to staviti na referendum da građani odluče da li ćemo to raditi ili ne - poručila je ministarka.

Na pitanje kako vidi podnetu peticiju protiv izmena Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu i to što oni koji protestuju to vide kroz projekat Rio Tinta, Mihajlovićeva je rekla da izmene tih zakona nemaju baš nikakve veze sa projektom potencijalne eksploatacije litijuma u Jadru.

- To nije nikako vezano za projekat Jadar. To pokazuje da oni nisu upoznati sa zakonima i da ne znaju osnovne stvari. Svi podaci sa kojima barataju nemaju nikakve veze sa onim što će možda biti u Jadru. Ne može niko danas još uvek odgovorno da kaže da li će eksploatacija litijuma uticati i kako ili neće uticati na životnu sredinu. Kada studija o proceni uticaja na životnu sredinu bude gotova, ona će biti javna - istakla je Mihajlovićeva.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike