Kinezi upozoreni na ekologiju: „Ziđinu“ zatvoren rudnik „Jama“

14.04.2021

08:30 >> 07:10

0

Kineska rudarska kompanija ima fiksni rok da počne da prečišćava otpadne vode, upozoreno iz Ministarstva rudarstva

Kinezi upozoreni na ekologiju: „Ziđinu“ zatvoren rudnik „Jama“
Copyright Tanjug/Srbija Zidjin Coper/Gorica Tončev Vasilić

Zbog zaštite životne sredine “Ziđinu“ u Boru zatvoren rudnik, a kineska rudarska kompanija ima fiksni rok da počne da prečišćava otpadne vode, upozoreno iz Ministarstva rudarstva.

Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je zbog zaštite životne sredine „Ziđinu“ u Boru zatvoren rudnik „Jama“, kao i da ta kompanija mora do 30. aprila potpuno da završi novo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda kako bi se reka Pek zaštitila od zagađenja.

Mihajlović je gostujući na TV K1 rekla sada ministarstva za energetiku i životnu sredinu rade zajedno, što ranije nije bio slučaj, kao i da su inspekcije danonoćno na terenu, kako na vodotocima tako i u rudnicima.

– Zatvorili smo rudnik kompanije „Ziđin“, to niko nije radio u prethodnom periodu, iako se znalo da je u prethodnih godinu ili dve bilo problema. Inspekcija im je naložila da ne mogu da rade ništa bez odobrenja Ministarstva za rudarstvo i energetiku. To znači da treba da imaju potvrde od Ministarstva zaštite životne sredine, kao i da moraju da završe određene projekte za neke stvari koje već rade, a koje još nisu završili – navela je Mihajlović.

Kada je reč o reakciji države kako bi se zaštitila reka Pek, „Ziđin“ mora do 30. aprila potpuno da završi novo postrojenje za  prečišćavanje otpadnih voda da bi mogli da ih ispuštaju u reku.

Pročitajte još:

Na pitanje zašto država ranije nije reagovala, Mihajlović ističe da nije bilo jednostavno, ali da zakon mora da se poštuje.

Dodaje da uvek ima i toga da neko pokušava “pobočnim vezama” da postigne nešto što nije u skladu sa zakonom, ali da je najvažnije da i kompanije shvate da je i za njih mnogo bolje i jeftinije da ispoštuju ekološke standarde nego da im se obustavi proizvodnja.

Nadležni inspektori su krajem marta kontrolisali rad kompanije „Ziđin koper“ i naložili obustavu svih aktivnosti na izgradnji tri ventilciona i servisnog okna, kao i tunela niskopa u rudniku Jama u Boru.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike