Banka se predomislila: Zrenjaninska Fabrika vode ne ide u stečaj

08.10.2021

07:59

0

Obustavljen prethodni stečajni postupak nad Fabrikom vode u Zrenjaninu

Banka se predomislila: Zrenjaninska Fabrika vode ne ide u stečaj
Copyright Pixabay

Privredni sud u Zrenjaninu obustavio je prethodni stečajni nad Fabrikom vode pokrenut 14. avgusta, jer je predlagač „Erste banka“ povukla predlog za pokretanje.

Sudija tog suda Ljiljana Popov rekla je da su ukinute mere obezbeđenja određene ranijim rešenjem i otkazano je ročište radi raspravljanja o postojanju stečajnog razloga zakazano za 11. novembar.

Troškove prethodnog stečajnog postupka snosi Erste banka i određena je nagrada za rad privremenog stečajnog upravnika u iznosu od 1,1 milion dinara.

Nastavak agonije

Građani Zrenjanina od 2004. godine nemaju pijaću vodu iz vodovoda, i nije izvesno da će je uskoro dobiti.

Nada da će tu situaciju ispraviti nova fabrika, koju je Grad Zrenjanin izgradio 2019. godine sa konzorcijumom privatnih firmi, italijanske „Gruppo Zilio Spa Italija“ i domaće „Synertech“, izjalovila se. Odmah po puštanju u rad pojavili su se problemi sa ispravnošću vode za piće.

Kao većinski vlasnik „Fabrike vode“ trenutno se vode dve izraelske firme, „SAR“ (odnosno firme „Rimon“i „Avital Group“ (65 odsto), „Synertech“ (20 odsto), „Liqtech International Denmark“ (10 odsto) i Oliver Zeveđi (pet  odsto), ali je problem što je 65 odsto novca kojim je ona podignuta nevraćeni kredit „Erste banke“.

Grad Zrenjanin je krajem jula objavio da je raskinut ugovor između Grada i firme „Fabrika vode“ jer „investitor nije ispunio nijedan od uslova propisanih ugovorom iz 2015“. Gradonačelnik Zrenjanina, Simo Salapura, je tada izjavio da Grad traži nova rešenja a iz „Fabrike vode“ su negirali navode o neispunjenju ugovora.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike