Nelojalna konkurencija: Porez se „krade“ i na igricama, kockanju, klađenju

20.11.2020

11:14 >> 11:15

0

Uprava za igre na sreću u poslednje vreme se intenzivno bavi suzbijanjem nelojalne konkurencije na tržištu koju firmama iz Srbije prave inostrane kompanije

Nelojalna konkurencija: Porez se „krade“ i na igricama, kockanju, klađenju
Copyright Pixabay/ Bruno /Germany

Direktor Uprave za igre na sreću, Zoran Gašić, je prvom „SEE Gejming biznis forumu“, održanom onlajn, rekao da je to problem koji traje već deset godina.

Naveo je da je Uprava obavestila NBS, kao i sve poslovne banke i platne institucije, da preduzmu određene mere kako bi onemogućili korišćenje svih platnih instrumenata, pre svega platnih kartica izdatih u Srbiji, za uplate uloga na inostranim sajtovima.

– Dodatno, Uprava je obavestila najveće provajdere u Srbiji da onemoguće pristup stranim internet sajtovima preko kojih instant priređivači priređuju igre na sreću u Srbiji bez dozvole –  kaže Gašić.

Osim suzbijanja nelojalne konkurencije, navodi Gašić, razlog za delovanje Uprave je i zaštita fiskalnih interesa Srbije, sprečavanje potencijalnog pranja novca i finansiranja terorizma, kao i zaštita građana od svih štetnih posledica.

On je, međutim, ukazao na to da u Srbiji ovaj višegodišnji probleme ne sagledavaju svi na isti način.

– Određena nevladina organizacija smatra da su ovakvih postupanjem Uprave ugrožena osnovna ljudska prava, sloboda izražavanja i mišljenja, i informisanja – navodi Gašić.

Nije sve na interenetu “slobodno”

S obzirom na to da su igre na sreću delatnost za koju je potrebna posebna dozvola državnih organa, kaže Gašić, internet stranice preko kojih se nelegalno priređuju igre na sreću u Srbiji se ne mogu posmatrati kao i druge internet stranice za čiju delatnost nije neophodna posebna dozvola.

– U tom smislu očekujemo od legalnih priređivača u Srbiji da se javno oglase i da daju svoje mišljenje. Nadam se da Uprava neće ostati usamljena u ovoj inicijativi i da će dobiti podršku legalnih priređivača imajući u vidu isti interes – poručio je Gašić.

Naveo je da je zaštita prihoda priređivača istovremeno i zaštita prihoda budžeta države, ali i napomenuo da uvećanje prihoda ne treba da bude jedini cilj i interes, već treba svi zajedno da rade na zaštiti građana, posebno maloletnika od bolesti zavisnosi, prevara i drugih štetnih posledica.

Pročitajte još:

Neustrašive žene srpskog biznisa: Zmajevi i u livnici i u IT-ju

Na red stigla i Petrohemija? Ozbiljna prilika i za Srbiju i za Rusiju

Podsetio je da je Zakon o igrama na sreću u primeni od 11. aprila ove godine, ali i naveo da je potrebno da se i regulativa unapređuje posebno imajući u vidu razvoj industrije igara na sreću i konstantne promene koje je prate.

Kaže i da je Uprava od skoro omogućila priređivačima da primaju elektronska rešenja preko veb portala što je, navodi, veoma vazno za priređivače, jer to ubrzava i pojeftinuje njihov rad.

„SEE gejming biznis forum“, koji je održan uz podršku Ministarstva finansija Srbije, prvi je regionalni događaj koji se bavi svim poslovnim aspektima i interesnim sferama industrije igara na sreću, počevši od regulative, odgovornog priređivanja, poslovnih strategija, do primene tehnoloških rešenja, sa posebnim fokusom na tržište Jugoistočne Evrope.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike