Čim se pomene zaključavanje: Pala prodaja automobila po EU

20.11.2020

11:39

0

Prodaja novih automobila u Evropskoj uniji pala 7,1 odsto u oktobru, vlade najavljuju pare fabrikama i manje poreze

Čim se pomene zaključavanje: Pala prodaja automobila po EU
Copyright Pexels Aayush Srivastava

Prodaja novih automobila u Evropi pala je u oktobru za 7,1 posto na godišnjem nivou, na 1,13 miliona jedinica, nakon blagog rasta mesec dana ranije, prema podacima Evropske asocijacije proizvođača automobila (ACEA).

To je posledica ponovnog uvođenja mera ograničenja s ciljem suzbijanja drugog talasa korona virusa širom kontinenta, prenosi Rojters i precizira da oktobarski podaci o novim registracijama vozila obuhvataju Evropsku uniju, Britaniju i zemlje Evropske asocijacije slobodne trgovine (EFTA).

Negativne rezultate je zabeležilo pet najvećih evropskih tržišta.

Prodaja u Španiji i Francuskoj se stropoštala a 21, odnosno 9,5 posto, respektivno, dok su Italija, Nemačka i Velika Britanija zabeležile umereniji pad od 0,2 procenta, 3,6 i 1,6 odsto, respektivno.

Prodaja automobila „Folksvagen grupe“ i „Pežo-Sitroena“ potonula je prošlog meseca za 7,5, odnosno 5,3 procenta, respektivno, dok je „Reno“ zabeležio blagi rast od 0,5 posto.

Proizvođači luksiznih automobila takođe su u oktobru registrovali negativan trend, pri čemu je prodaja „BMW-a“ pala za 11,8 odsto, a konkurentskog „Dajmlera“ („Mercedes“ i „Majbah“) za 7,2 procenta.

Vlade sipaju milijarde

Evropske vlade rade na spasavanju auto-sektora koji je teško pogođen kolapsom tražnje uzrokovanim krizom korona virusa.

Nemačka je saopštila ove nedelje da će izdvojiti 3,0 milijarde evra za podršku razvoju i proizvodnji automobila s pogonom koji ne ugrožova globalnun klimu.

Francuska će takođe proširiti mere pomoći građanima za kupovinu novih  automobila, dok će italijanska vlada izdvojiti stotine miliona evra za podršku automobilskom sektoru.

Pomoć je najavila i Slovenija, koja će na trećinu smanjiti porez na motorna vozila, a ukida se i dodatni porez na luksuzna vozila zapremine motora iznad 2,5 litra.

Pročitajte još:

Neustrašive žene srpskog biznisa: Zmajevi i u livnici i u IT-ju

Na red stigla i Petrohemija? Ozbiljna prilika i za Srbiju i za Rusiju

To znači da će prosečni porez na vozila koji sada iznosi oko 460 evra – biti smanjen na 160 evra, rekao je ministar finansija Andrej Šircelj.

Procenjuje se da će se, nakon stupanja na snagu novog zakona početkom 2021, godišnji prihod Slovenije u tom smislu, koji je do sada bio 45 miliona, smanjiti na 16 miliona evra. Za određivanje poreza sada je osnovna prodajna cena, a ubuduće će osnovni kriterijum za poresku stopu biće ekološka komponenta.

Porez neće plaćati ni porodice s troje ili više dece prilikom kupovine automobila jednom u tri godine, a neće se plaćati porez ni za vozila koja koriste osobe sa invaliditetom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike