Ministar Mali potvrdio velike vesti: Dogovorene sve aktivnosti Otvorenog Balkana do samita u Tirani

14.11.2021

07:12

0

Ministar finansija najavio olakšice u trgovini, saradnji i oblasti bezbednosti hrane

Ministar Mali potvrdio velike vesti: Dogovorene sve aktivnosti Otvorenog Balkana do samita u Tirani
Copyright TV Pink printscreen

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je na kraju dvodnevnog skupa inicijative "Otvoreni Balkan" u Nišu, gde je održan niz sastanaka sa ministrima iz vlada Albanije i Severne Makedonije, sinoć potpisan Zaključak sa radnih sastanaka, u kome su definisane sve aktivnosti koje će se sprovesti do samita koji se krajem decembra održava u Tirani.

Ove aktivnosti će, kako je Mali objavio na Instagramu, doprineti olakšavanju trgovine, saradnji u oblasti bezbednosti hrane, fitosanitarne i veterinarske inspekcije.

 

 

- Između ostalog, dogovoreno je da će se do kraja godine intenzivno raditi na uspostavljanju sistema za elektronsku razmenu svih neophodnih dokumenata, carinskih deklaracija, fitosanitarnih i veterinarskih sertifikata, kao i na unapređenju već postojećih sistema. Realizacija ove mere će značajno doprineti manjem zadržavanju kamiona na granicama - rekao je ministar.

Dodao je da je dogovoreno i potpisivanje sporazuma kojim će se omogućiti slobodan pristup tržištu rada građana tri zemlje, tako da će oni moći slobodno da borave i rade na teritoriji Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

Takođe, dogovoreno je da će do kraja godine sve tri zemlje uvesti sistem gde će sve granične službe raditi neprekidno, naveo je Mali.

- Osim toga, sve tri strane će do kraja godine da potpišu i validiraju sporazume o priznavanju statusa ovlašćenih privrednih subjekata što će pojedinim kompanijama u velikoj meri olakšati prelazak granice i doneti druge benefite - poručio je ministar finansija.

Dodao je da će biti osnovana i zajednička radna grupa koja će se baviti harmonizacijom poreske politike naše tri zemlje.

- Zadovoljni smo dosadašnjim radom, idemo dalje! - poručio je Siniša Mali.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike