Na doboš imovina tri Prve petoletke

12.11.2021

09:06

0

Oglašena je prodaja imovine tri firme nekadašnjeg giganta „Prve petoletke“ iz Trstenika koje su u stečaju

Na doboš imovina tri Prve petoletke
Ilustracija - Copyright Pixabay

Nekadašnji gigant „Prva petoletka“ iz Trstenika danas se prodaje na parče. Po početnoj ceni od 82,6 miliona dinara (700.000 evra) ponuđen je na prodaju kompleks nepokretnosti iz stečaja firmi „Prva petoletka Kočiona tehnika“, „Prva petoletka Ishrana“ i „Prva petoletka Remont i energetika“, objavila je danas Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.

Ponuđeno je 13 objekata od kojih su neki i preko 1.000 kvadratnih metara sa više parcela građevinskog zemljišta.

Kompleks objekata tri kompanije u stečaju koji se prodaje nalazi se na teritoriji katastarske opštine Medveđa.

Javno nadmetanje za zajedničku prodaju imovine „Prvih petoletki“ zakazano je za 17. decembar.

Firma evropskog gabarita

„Prva petoletka“ iz Trstenika je kao fabrika za proizvodnju opreme za hidrauliku i pneumatike počela da radi 23. marta 1949. godine u sklopu Prvog petogodišnjeg plana SFRJ, sa ciljem da se ubrza posleratna obnova i industrijalizacija zemlje. Otuda joj i naziv.

U svom zenitu 1987. godine kompleks fabrika je imao 15.700 ljudi. Radili su sve, od kočionih instalacija za „Kamske automobilske zavode“ (Kamaz) iz Rusije i delova po licenci poznate nemačke firme „Linde“, do radova na hidroelektranama, termoelektranama, branama, akumulacionim jezerima, platformama, brodogradilištima, rudarskim kopovima...

Sankcije UN Jugoslaviji devedesetih godina prošlog veka uništile su i ovu, kao i druge domaće gigante. Prodaja fabrike je pokušana još u junu 2005. godine, pa u novembru 2007, pa na parče…

U januaru 2016. godine, nakon dve decenije stečaja, kompanija je objavila bankrot. Radnici su osnovali novo preduzeće „PPT Petoletka” koje je radilo u zakupljenim prostorima devet „Petoletkinih“ celina.

Namenski, odnosno vojini deo „PPT Petoletke“ radi dobro, i digitalizovani „Oganj“, „Pasars“, „Mali Miloš“, minobacači i stajni trapovi za avione proizvode se ili sklapaju u toj fabrici.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike