Nacionalna garda kao Deda Mraz: SAD ne odbacuju ni radikalna rešenja problema dostave

10.11.2021

14:08

0

Američka ministarka za trgovinu Đina Rejimondo izjavila je danas da korišćenje Nacionalne garde za ublažavanje problema u lancu snabdevanja u SAD „ostaje opcija“

Nacionalna garda kao Deda Mraz: SAD ne odbacuju ni radikalna rešenja problema dostave
Copyright Pixabay/ icondigital

Nacionalna garda kao zamena za kurirsku službu, odnosno rešenja problema u lancu nabavke „ostaje opcija ali se za sada ne razmatra“, kažu američki zvaničnici.

- Mislim da su sve opcije na stolu. Mi bukvalno pretresamo ceo arsenal alata koji nam je na raspolaganju kako bismo odlučili koji bi koraci bili od pomoći - rekla je Rejimondo u intervjuu za CNN.

Dodala je da korišćenje Nacionalne garde „nije pitanje koje trenutno ozbiljno procenjujemo", prenosi Rojters. Komentar je tražen jer je predsednik Džozef Bajden naveo je u jednom televizijskom nastupu prošlog meseca da razmišlja o raspoređivanju Nacionalne garde, kako bi se pomoglo u ublažavanju uskih grla u lancu snabdevanja.

Problem nije ni mali ni teritorijalno ograničen a dovodi do nagomilavanja neisporučenih porudžbina i posledično do rasta potrošačkih cena. I to pre najosetljivij period u godini - Božićne praznike koji čine glavni deo godišnjeg trgovine mnogih maloproidaja u SAD.

Bela kuća je kasnije relativizovala tu njegovu izjavu, ali je Rejmondo navela da ta ideja ostaje opcija, dodaje britanska agencija.

- Svakodnevno smo u kontaktu sa guvernerima, pitamo ih „kako možemo da vam pomognemo“ i da znaju da je Nacionalna garda oruđe koje bismo razmotrili ako procenimo da bi to bilo od pomoći - rekla je Rejmondo za CNN.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike