Država se obračunava sa „maštovitima“ u fantomskim firmama

10.11.2021

12:19

0

Cilj izmena i dopuna Zakona o privrednim društvima da se otklone postojeći problemi u praksi, kaže ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Gordana Čomić

Država se obračunava sa „maštovitima“ u fantomskim firmama
24sedam/ Goran Sivački - Copyright 24sedam/ Goran Sivački

Ministarka Čomić je rekla, obrazlažući predlog u Skupštini Srbije, da se zakon menja zbog fiktivnih, lažnih adresa sedišta privrednih društava i preduzetnika. Ona je navela da je analiza pokazala da postoji jedan "prostor" da se zakon ne primenjuje i da "maštovitim" ljudima koji, kako kaže, smatraju stilom života kršenje zakona omogućava postojanje fantomskih firmi.

- Izmene i dopune zakona pokušavaju da to uklone iz naše ekonomske i pravne prakse - rekla je Čomić.

Čomić je u Skupštini rekla da se izmene odnose i na uvođenje obaveza za privredna društva i preduzetnike da se registruju kao korisnici usluga elektronske uprave.

- Kasnimo nekoliko godina ili deceniju za svetom koji je počeo to da radi - rekla je Čomić i dodala da je uvođenje elektronske uprave nailazilo na otpor.

Sada će, kaže, postojati obaveza za privredna društva da se registruju kao korisnici usluga elektronske uprave. Sledeća izmena je, ističe Čomić, definisanje nenovčanog uloga u društvu u slučaju kupovine stečajnog dužnika kao pravnog lica.

- Precizirani su slučajevi u kojima preduzetnik prestaje sa obavljanjem delatnosti po sili zakona, odnosno prinudna likvidacija privrednog društva - rekla je Čomić.

Kao najvažnije izmene i dopune Zakona o privrednim društvima. Čomić navodi zaštitu prava manjinskih članova kroz preciziranje odredbi o prinudnoj likvidaciji i usaglašavanje sa propisima EU, rekla je Čomić.

Prema njenim rečima, izmenama Zakona se uvodi mogućnost da zainteresovano lice može tužbom nadležnom sudu da zahteva brisanje registrovane adrese sedišta društva ako lice ima pravo svojine, ako nije dozvolilo upotrebu tog prostora za vršenje upravljanja poslovanjem društva.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike