APR: Pušten u rad unapređeni sistem za izdavanje eDozvola, sve veći broj izdatih građevinskih dozvola

01.11.2021

14:40

0

Za devet meseci ove godine, podneto je 103.989 zahteva za izgradnju, dogradnju i rekonstrukciju objekata, za 21,4 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, kažu u APR-u

APR: Pušten u rad unapređeni sistem za izdavanje eDozvola, sve veći broj izdatih građevinskih dozvola
Ilustracija - Copyright Pixabay

Za devet meseci ove godine, preko informacionog sistema Centralne evidencije objedinjenih procedura (CEOP) podneto je 103.989 zahteva za izgradnju, dogradnju i rekonstrukciju objekata, za 21,4 odsto više u odnosu na isti period prošle godine i za 26,3 odsto više u poređenju sa istim periodom 2019. godine, saopštila je Agencija za privredne registre (APR).

Kako navode, broj izdatih građevinskih dozvola je porastao za 24,2 odsto, u odnosu na 2020. godinu, a za 31 odsto u odnosu na 2019. Povećan je i broj izdatih rešenja o odobrenju izvođenja radova na adapraciji, rekonstukciji ili dogradnji postojećih objekata i to za čak 31,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Nova i unapređena verzija

Agencija za privredne registre je nedavno pustila u rad novu verziju informacionog sistema, čime je okončan Projekat unapređenja i razvoja softverske aplikacije Centralne evidencije objedinjenih procedura za izdavanje građevinskih dozvola.

- Ova nova i unapređena verzija aplikativnog sistema CEOP obezbedila je, pre svega, veći nivo stabilnosti softverske platforme i veliki broj novih funkcionalnosti za sve korisnike sistema, od podnosilaca zahteva za izdavanje eDozvola, investitora, nadležnih organa koji izdaju akta, pa sve do institucija sa javnim ovlašćenjima koje učestvuju u objedinjenoj proceduri izdavanja eDozvola - navodi se u saopštenju APR-a.

Kao jedna od novina koja je znatno unapredila i ubrzala postupak izdavanja eDozvola, u saradnji sa Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu, omogućeno je elektronsko plaćanje taksi i naknada za sprovođenje postupka objedinjene procedure, preko sistema eUprave.

Integracijom sa Adresnim registrom i Katastrom nepokretnosti, Republičkog geodetskog zavoda, omogućeno je automatsko preuzimanje adresnih podataka, kao i validacija brojeva katastarskih parcela. Osim navedenog, omogućeno je automatsko preuzimanje podataka o pravnim licima registrovanim u Agenciji za privredne registre, čime je skraćeno vreme potrebno za unos podataka i obezbeđena njihova tačnost.

Bolje praćenje oblasti građevinarstva

- Za potrebe Republičkog zavoda za statistiku Srbije, proširen je obim dostupnih podatka o izvedenim građevinskim radovima i izdatim dozvolama i time postignuto bolje praćenje oblasti građevinarstva i sagledavanje strukture investicionih ulaganja, a izradom veb servisa za razmenu podataka, preko Servisne magistrale organa (SMO), omogućen je lakši pristup svim podacima i dokumentima iz aplikativnog sistema CEOP institucijama kojima su ovi podaci potrebni za obavljanje poslova iz njihove nadležnosti - ističu u APR-u.

Sa puštanjem u rad unapređene verzije ovog sistema, kako dodaju, zainteresovanim građanima je olakšana dostupnost javno objavljenih podataka o postupcima koji se sprovode po zahtevima za izgradnju, dogradnju i rekonstrukciju objekata i odlukama donetim u tim postupcima. Ovi javni podaci dostupni su putem pretraživača na internet stranici APR, uključujući i statističke podatke o donetim odlukama.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike