Šta bismo da nemamo standarde: Nešto o čemu malo kad razmišljamo, a važno je

14.10.2021

08:57

0

Neke stvari jednostavno u životu podrazumevamo da postoje i da su „standardne“, a do toga nije bilo jednostavno doći, upozoravaju nas na Svetski dan standarda

Šta bismo da nemamo standarde: Nešto o čemu malo kad razmišljamo, a važno je
Copyright Pixabay

Mnoge stvari i procese koji nam svakodnevni život čine lagodnim uzimamo „zdravo za gotovo“ kao da su oduvek bile takve. A takve su u velikoj meri zbog decenija ako ne i stotina godina nečijeg truda da postanu „standardne

Jer, nema veće nervoze i ljutnje od one kada shvatite da vam neki deo „nije standardan“ pa ne možete da ga uključite, nabavite ili ugradite, kao i kada  neki posao ne možete da završite jer procedura ili format „nije standardan“.

- Iako najčešće nismo svesni značaja postojanja standarda, u nekim situacijama vrlo brzo postajemo svesni njihovog odsustva. Recimo, ukoliko utičnica za struju u zemlji u koju smo otputovali nije kompatibilna sa našim punjačem za mobilni telefon, ukoliko su oznake za benzin na pumpama drugačije nego u našoj zemlji ili ukoliko bankomat u drugoj zemlji ne prepoznaje našu platnu karticu, brzo shvatamo da iza toga postoji neki „drugi standard“ – kaže za 24sedam Violeta Nešković-Popović, rukovodilac Sektora za međunarodnu saradnju, informisanje i izdavačku delatnost u srpskom Institutu za standardizaciju.

Standardi nam olakšavaju svakodnevni život, i čini ga jednostavnijim tamo gde bi trebalo da bude uniforman. A o njima u svakoj zemlji brine nacionalno telo za standardizaciju. U Republici Srbiji to je Institut za standardizaciju Srbije.

Zaslužena priznanja

Ove godine, svečanost povodom Dana standarda je održana 30. septembra u Institutu, uz prisustvo dobitnika godišnjih priznanja za poseban doprinos razvoju nacionalne standardizacije.

Ovogodišnji dobitnici plaketa za izuzetan doprinos razvoju, primeni i promociji standarda i za unapređenje standardizacije u Republici Srbiji su Đorđe Glišić, predsednik komisije za standarde KS N011, Nadzemni vodovi i član komisije KS N023, Elektroinstalacioni pribor i Dragan Vuksanović, prethodni rukovodilac Sektora za elektrotehničku standardizaciju u ISS-u, u penziji.

Dobitnici zahvalnica su: Vladan Cvejić, član komisije KS N057, Upravljanje i komunikacija u elektroenergetskom sistemu, dr Nenad Pecić, član komisije KS U250-2, Projektovanje betonskih konstrukcija, prof. dr Dragan Škobalj, predsednik komisije KS U162, Vrata, prozori i građevinsko staklo, Nebojša Petrović, predsednik Regionalne grupe za izradu nacionalnih normativnih aspekata za nadzemne vodove i privredno društvo NDT Pro d.o.o. Beograd.

 

- Standardizacija je neophodan deo budućnosti upravo zbog toga što u svetu globalne razmene ideja, proizvoda, usluga, čini osnovu za obezbeđivanje ujednačenog nivoa kvaliteta, briše granice, olakšava sporazumevanje. Prvi institucionalni oblik standardizacije u našoj zemlji uspostavljen je pre više od 85 godina, na šta smo posebno ponosni, jer su položaj i stepen razvoja standardizacije jedan od važnijih pokazatelja stepena razvoja nekog društva – ističe Nešković-Popović na Svetski dan standarda.

Svetski dan standarda – nezvanični dan svih korisnika

Svake godine, međunarodne organizacije za standardizaciju ISO, IEC i ITU i njihove članice, koje čine nacionalna tela za standardizaciju, 14. oktobra obeležavaju Svetski dan standarda.
Time se ukazuje priznanje hiljadama stručnjaka širom sveta, njihovom radu i zajedničkim naporima na razvijanju međunarodnih standarda.

Lajtmotiv ovogodišnjeg Dana standarda glasi: „Zajednička vizija boljeg sveta – Standardi za ciljeve održivog razvoja (SDG)“.

Izborom ovog slogana istaknut je značaj sedamnaest ciljeva održivog razvoja do 2030. godine koje su definisale Ujedinjene nacije, a stupili su na snagu u januaru 2016. godine.

A uspostavljanje nekog standarda nikako nije jednostavna operacija. Za njegovo postizanje potrebna je saradnja mnogih javnih i privatnih partnera, kao i upotreba svih raspoloživih alata, uključujući međunarodne standarde i ocenjivanje usaglašenosti.

Institut za standardizaciju Srbije, kao punopravni član međunarodnih organizacija za standardizaciju, takođe obeležava Svetski dan standarda. Ovaj praznik međunarodne standardizacije tradicionalno se svake godine u našoj zemlji obeležava u okviru proslave Dana Instituta za standardizaciju Srbije.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: G.M.Š.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike