Tabakovićeva: Rast BDP Srbije šest odsto iduće godine

24.11.2020

11:45 >> 12:28

0

NBS je za ovu godinu povećala procenu rasta privrede sa minus 1,5 odsto na minus jedan odsto

Tabakovićeva: Rast BDP Srbije šest odsto iduće godine
Copyright Foto: Milos Tesic/ATAImages

Narodna banka Srbije (NBS) povećala je u oktobru projekciju rasta BDP-a za ovu godinu sa minus 1,5 odsto na minus jedan odsto, a predviđa i da će naša privreda ostvariti rast od šest odsto u 2021, izjavila je danas guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Posmatrane projekcije BDP su, kaže ona, povećali zbog bržeg od očekivanog oporavka industrije i pojedinih uslužnih faktora, kao i bolje poljoprivredne sezone.

– Više projekcija BDP-a za ovu godinu u odnosu na avgust rezultat je bržeg od tada očekivanog oporavka investicija, koje su u prethodne dve godine opredelili oko 80 odsto rasta Srbije – rekla je Tabaković na 20. Beogradskom ekonomskom forumu.

Pročitajte još: Zašto se procene MMF i Svetske banke o rastu srpske privrede razlikuju od prognoze NBS, i ko je na kraju promenio stav?

Taj rezultat se, kaže, duguje realizaciji infrastrukturnih projekata koji, ističe, nisu prekidani ni tokom drugog tromesečja koje je obeležila kriza izazvana pandemijom.

Infrastrukturni projekti doprineli rastu privrede; Pixabay

– Tu država daje ogroman doprinos jer su kapitalni izdaci države suprotno inicijalnim procenama nakon izbijanja panademije u devet meseci bili veći za 14,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine, u kojoj su takođe bili visoki – navela je Tabaković.

Država, dodaje, realizuje ne samo investicije koje su planirane pre pandemije, već i dodatne. Da su merama, koje je država donela kao odgovor na krizu, postignuti ciljevi, potvrđuje, kaže Tabaković, i podatak da je formalna zaposelnost od februara do septembra povećana za 44.000 građana.

Ona dodaje da je celokupno povećanje ostvareno u privatnom sektoru, a pre svega u prerađivačkoj industriji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike