Žene u biznisu još retke i samo u mikro firmama

07.10.2021

07:28

0

Preduzetnicama je potrebna podrška društva jer samo 30 odsto biznisa u Srbiji je u vlasništvu žena, a 99 odsto tog biznisa čine mikro firme

Žene u biznisu još retke i samo u mikro firmama
Copyright Pixabay/dana tentis

Tek svaki treći vlasnik preduzeća u Srbiji je žena, te firme su 99 odsto iz uslužnog sektora, a to znači da su u poslovima niže vrednosti, izjavila je sinoć Jovana Terzić, AFA projekt lider, povodom otvaranja skupa "Preduzetnice na Marakani".

Terzić navodi da su glavni razlozi za malo učešće žena u biznisu, nedostatak samopouzdanja kao i manjak finansijske i stručne podrške, koje su ženama neophodne od strane celog društva.

Žene biznis lideri

Ovim skupom praktično je pokrenut peti „Ženski liderski samit 2021“.

- Ovaj projekat je namenjen ženskom preduzetništvu a njime lansiramo AFA klub žena preduzetnica sa ciljem da se razvije inovativno žensko preduzetništvo - rekla je Terzić.

Prema njenim rečima samit se nastavlja 20. i 21. oktobra, kada će biti održan glavni konferencijski program, na kome će se u virtuelnom ZD prostoru okupiti govornici iz celog sveta i kada će se pokrenuti tema o budućnosti žena na tržištu rada.

Objašnjavajući vezu skupa sa stadionom Fudbalskog kluba „Crvena zvezda“ u čijim prostorijama je on održan, Terzić kaže da se time želela napraviti paralela sa najskupljim muškim biznisom ali i sa fudbalerkama koje kao i preduzetnice imaju problem da dođu do finansija i promovišu se.

Direktorka Sektora za preduzetništvo Privredne komore Srbije (PKS) Branislava Simanić je istakla da PKS ženama preduzetnicama pruža razne oblike besplatne pomoći, naročito u vidu B2B sastanaka, učešća na sajmovima i slično.

Komora je pre nekoliko godina formirala i sekciju za žensko preduzetništvo, koja okuplja uspešne preduzetnice.

Navela je da je ove godine Ministarstvo privrede prvi put imalo poseban program namenjen ženskom preduzetništvu.

- On se realizuje preko Fonda za razvoj. Uslovi su veoma povoljni, jer žene dobijaju 35 odsto bespovratnih sredstava a grejs period za vraćanje novca je godina dana - rekla je Simanić i dodala da se nada da će taj program biti realizovan i sledeće godine.

Digitalizacija veoma bitna

Privredna komora, istakla je ona, kada je o ženskom preduzetništvu reč, posebno insistira na digitalizaciji poslovanja, inovativnosti kao i na edukacijma.

- Mi smo lane uspešno završili projekat „Digitalno žensko preduzetništvo“. Kroz njega je obuku uspešno prošlo više od 115 žena preduzetnica a najveći broj njih je uspeo da pokrene svoj posao i danas su članice Sekcije za žensko preduzetništvo u PKS - istakla je Simanić.

Dodeljene su i godišnje nagrade najmodernijim i najinovativnijim preduzetnicama u sedam kategorija, među kojima je najbitnija „Grand pri nagrada za AFA zvezdu preduzetništva“.
Ova nagrada je pripala Manji Bogićević, mladoj naučnici iz oblasti veštačke inteligencije.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike