Ulaganja u septembru i oktobru ogromna: Ministar Momirović otkrio detalje

05.10.2021

07:38

0

Velike su i sume koje se ulažu u ovu oblasti, pa je prema njegovim rečima, samo u septembru u auto-puteve, brze pruge, vodnu i vazdušnu infrastrukturu uloženo više od 300 miliona evra

Ulaganja u septembru i oktobru ogromna: Ministar Momirović otkrio detalje
Printscreen/Youtube, Jutarnji Program TV HAPPY

Moravski koridor je trenutno jedno od najvećih gradilišta u Srbiji, koje će spojiti Pojate i Kruševac i povezati taj kraj sa zapadnom Srbijom, Čačkom i Preljinom a pre 10 godina niko nije mogao da sanja da ćemo imati ekonomske snage da povežemo Kruševac i Čačak, izjavio je sinoć Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

On je naveo da je dinamika u izgradnji puteva u Srbiji veoma velika a jedan od pokazatelja je i broj radnika koji su uposleni u izgradnji i koji svakodnevno premašuje cifru od 2000.

- Toliki broj radnika na putevima nismo imali od 60-ih godina - istakao je on.

Velike su i sume koje se ulažu u ovu oblasti, pa je prema njegovim rečima, samo u septembru u auto-puteve, brze pruge, vodnu i vazdušnu infrastrukturu uloženo više od 300 miliona evra.

Kada je reč o izgradnji pruge od Beograda do Niša pa dalje do Severne Makedonije naveo je da je Srbija od Evropske unije dobila grant između 600 i 800 miliona evra, da se sada ugovaraju radovi na ovoj pruzi i kada krenu to će biti najveća investicija u prugu u istoriji Srbije, vredna 1,8 milijardi evra.

Deonica od Beograda do Niša biće dugačka 245 km, prelaziće se za dva sata a osim blagodeti putnicima, ubrzaće i kargo saobraćaj.

Naveo je za Tanjug i da se pregovara sa Telekomom da se bežičnim internetom pokrije pruga između Beograda i Novog Sada a kasnije će se to raditi i na drugim delovima pruga.

Govoreći o investicijama u vodni saobraćaj istakao je da je sa Evropskom unijom upravo završen investicioni projekat u okviru koga je Srbija dobila značajne grantove kako bi se omogućila bolja plovnost Dunava oko Futoga.

Momirović je najavio i da će se raditi izvlačenje nemačke potonule flote iz Drugog svetskog rata u okolini Prahova koja otežava plovnost Dunava u tom delu.

- To je pokušano da se prvi put uradi 50-ih godina ali nije uspelo. Neuspešan je bio i pokušaj iz 70-ih a nadam se da ćemo sada sa nemačkim partnerima uspeti da uklonimo tu flotu koja stoji skoro 70 godina - rekao je ministar Tomislav Momirović.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: A. B.