Srpska rešenja za svet: Na Expo 2020 predstavićemo i odgovore na globalne ekološke izazove

02.10.2021

10:08

0

Privreda Srbije predstaviće se na prvoj tematskoj nedelji Svetske izložbe „Expo 2020 Dubai“ o klimi i biodiverzitetu velikim brojem inovativnih proizvoda i usluga

Srpska rešenja za svet: Na Expo 2020 predstavićemo i odgovore na globalne ekološke izazove
Copyright TANJUG/PREDSENISTVO SRBIJE

Velika šestomesečna Svetska izložba juče je počela u Dubaiju a na njoj će srpska privreda ponuditi svetu proizvode i usluge iz sfere cirkularne ekonomije, unapređenja energetske efikasnosti, obnovljivih izvori energije, smanjenja emisija štetnih gasova i ublažavanja klimatskih promena.

Osim etabliranih kompanija, svoje inovacije i napredne tehnologije na Dubai Expo 2020 promovisaće naši startapi, klasteri, naučno-tehnološki parkovi, fakulteti i instituti, saopštila je Privredna komora Srbije.
Pred posetiocima izložbe u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u nedelji sa temom „Klima i

Biodiverzitet“ (3. do 9. oktobar) naći će se električni bicikli, dijagnostički testovi „Made in Serbia“, kao i mnogi drugi inovativni proizvodi i rešenja koji mogu da doprinesu rešavanju globalnih ekoloških problema.

Osim povezivanja sa poslovnim partnerima i mogućnosti izlaska na nova tržišta, predstavnici privredne delegacije Srbije očekuju da se u Dubaiju upoznaju sa najmodernijim zelenim, niskougljeničnim tehnologijama i najnovijim trendovima u svetu održivog razvoja.

- Koncept ugljenične neutralnosti,“dekarbonizacije“, preuzima primat u globalnim agendama i inicijativama, a posebno je program zelene tranzicije važan za industriju Zapadnog Balkana i zahtevnu energetsku tranziciju. „Expo 2020 Dubai“ će pokušati da dizajnira budućnost planete, podelu odgovornosti za emisije CO2, najbolja rešenja za održivost ekonomija i najbolje prakse za cirkularnu ekonomiju -  ističe Siniša Mitrović, rukovodilac Centra za cirkularnu ekonomiju PKS.

Besplatan dolazak za 1.000 kompanija


Srpski poslovni hab otvoren je danas u Dubajiu, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je rekao da će tu u narednih šest meseci više od 1.000 velikih i malih firmi iz Srbije imati sastanke sa predstavnicima kompanije iz celog sveta.

Podršku domaćim kompanijama obezbedili su Generalni sekretarijat Vlade Srbije, PKS, Razvojna agencije Srbije.

Firme dobijaju besplatan prostor u Biznis habu Privredne komore Srbije, besplatan avionski prevoz, besplatne lokalne transfere, povlašćene cene hotelskog smeštaja, učešće na investicionim forumima, B2B susrete i različite vidove promocija.

Dodaje da će izložba biti odlična prilika za naše startape i inovacije u zelenim rešenjima, da ih svet vidi i potencijalno investira u zelenu tranziciju naše ekonomije, infrastrukturu za otpadne vode i otpad lokalnih zajednica.

Svetska izložba u Dubaiju održava se pod sloganom: „Povezivanje umova, stvaranje budućnosti“ od 1. oktobra ove do 31. marta sledeće godine, a centralni događaji koji se odnose na predstavljanje naše zemlje su u Nacionalnom paviljonu Srbije, površine od 2.000 kvadratnih metara, koji se nalazi u tematskoj celini „Mobilnost“ (Mobility).

U okviru Paviljona nalazi se i maloprodajna zona gde su predstavljeni domaći proizvodi sa žigom „Čuvarkuća“ koji potvrđuje kvalitet i poreklo iz Srbije.

Na Svetskoj izložbi predstavljaju se 192 zemlje, od kojih oko 80 na sopstvenom paviljonu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike