Eksplodiralo IT tržište rada: Ponuda poslova u našoj zemlji veća za čak 58 odsto

30.09.2021

11:41

0

Poslodavci su najviše tražili developere, inženjere i programere sa poznavanjem različitih tehnologija

Eksplodiralo IT tržište rada: Ponuda poslova u našoj zemlji veća za čak 58 odsto
IT stručnjaci se i dalje traže u Srbiji - Copyright Pixabay

U prvih osam meseci ove godine domaće IT tržište rada doživelo je neverovatan rast broja oglasa za posao. U ovom periodu skok ponude poslova iznosi čak 58 odsto u odnosu na 2020. godinu, dok je u poređenju sa 2019. rast takođe značajan i iznosi 53 odsto, pokazali su podaci najposećenijeg sajta za zapošljavanje IT kadrova - HelloWorld.rs.

Kako se navodi, u prvih osam meseci objavljeno je čak 6.846 oglasa, a od toga skoro četvrtina se odnosi na poslove koji se rade od kuće. Prema oglasima objavljenim od početka godine na ovom sajtu, poslodavci su najviše tražili developere, inženjere i programere sa poznavanjem različitih tehnologija. Konkretno, u pitanju su sledeće pozicije: javascript developer, software engineer, java developer, IT help desk, system administrator i NET developer.

Teško do kvalitetnog kandidata

Najnoviji podaci potvrdili su da poslodavci i dalje teško dolaze do programera koji imaju više radnog iskustva (tzv. viših senioriteta), kao i da je IT oblast jedna od najdeficitarnijih na tržištu rada.

- Poslodavcima je teško da nađu kvalitetnog kandidata naročito srednjeg ili višeg senioriteta, iako je najviše oglasa namenjeno programerima sa više godina radnog iskustva. Tako su kompanije, pre svega raspisivale oglase namenjenе tzv. mediorima, čak 62 odsto, seniorima 29 odsto, dok je za juniore objavljeno devet odsto oglasa za posao - ističe se na ovom sajtu.

Kada se radi o tehnologijama, među najviše traženim se izdvajaju back-end tehnologije (Java, PHP, Python, C#, .Net).

- Potreba za poznavanjem front-end tehnologija, naravno, ne izostaje, ali se ove tehnologije nalaze nešto niže na listi najtraženijih u oglasima za posao. U prvih 10 najtraženijih tehnologija izdvajaju se dve front-end i to su angular i react - objašnjavaju na sajtu HelloWorld.

Najpopularniji javascript

S obzirom na široku mogućnost primene i veliku popularnost širom sveta, kako se naglašava, ne treba da nas čudi što se javascript nalazi na vrhu ovog spiska i što se traži u čak trećini oglasa za posao.

Za razliku od toga, određene pozicije na tržištu nije lako pronaći jer su deficitarne. Na toj listi nalaze se devops inženjeri, IT architect, embedded software developer, ali i software inženjeri i javascript developeri.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: S. G.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike