„Šetanje“ na bolovanju: Ako zbog bolesti morate i da mirujete, zakoni vas teraju na obilazak - šaltera

28.09.2021

09:47

0

Zbog neusaglašenosti novih i starih propisa, zaposleni na bolovanju moraju da nekoliko puta obilaze lekara

„Šetanje“ na bolovanju: Ako zbog bolesti morate i da mirujete, zakoni vas teraju na obilazak - šaltera
Copyright Printscreen/Youtube/Mup

Prema novim pravilima o zdravstvenom osiguranju, kao što je 24sedam već pisao, poslodavac nema pravo da zna od čega mu zaposleni boluje. Na doznakama za bolovanje u rubrici gde se upisuje dijagnoza, a gde je do sada bila upisana šifra bolesti, sada bi trebalo da stoji samo: bolest, povreda na radu, nega deteta ili profesionalna bolest.

Ovakva povećana zaštita privatnosti je generalno dobrodošla, međutim, u Srbiji ona zaposlenima samo donosi nove probleme. Zbog neusaglašenosti starih i novih propisa, ni državne institucije nisu „na istoj liniji“, pa na kraju ispaštaju građani.

Kao što je i predviđeno novim Pravilnikom o obrascima u sistemu zdravstvene zaštite od aprila, pojedini domovi zdravlja više ne upisuju šifre, ali ih Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) i dalje traži. A bez „aminovanja“ iz RFZO nikakva isplata bolničkih nadoknada ne dolazi u obzir.

- Imali smo situaciju da su zaposleni morali dva puta da idu kod svog lekara jer je Fond tražio dijagnozu na doznaci za ona bolovanja koja Fond plaća, s obzirom na to da je Zakonom o zdravstvenom osiguranju propisano da se u postupku naknade zarade unosi i dijagnoza bolesti, a ne samo razlog - navodi Vesna Latinović iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za RTS.

Poverenik: Problema ne bi trebalo da bude

Novi Pravilnik o obrascima u sistemu zdravstvene zaštite u skladu je sa Zakonom o pravima pacijenata, a poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović kaže da RFZO ne bi trebalo da pravi problem tamo gde ga nema.

- Republički fond može da utvrdi koliku naknadu za odsustvo sa rada treba da isplati tom osiguraniku zbog toga što je deo te potvrde i rubrika u kojoj se unosi dužina bolovanja, znači vreme trajanja od – do, a nadležni medicinski radnik dužan je da upiše procenat naknade koji treba da bude isplaćen - objašnjava Milan Marinović, poverenik za informacije od javnog značaja.

Poverenik, takođe, smatra da doznake ne treba da se izdaju u pisanoj formi već elektronski, kao i potvrda o privremenoj sprečenosti za rad.

Drugi razlog je i to što visina nadoknade za bolovanje u nekim slučajevima zavisi od šifre bolesti. Recimo, ako firma obolelima od kovida isplaćuje punu platu, na doznaci mora biti šifra za kovid.

Generalno, problem nije toliko u propisima koliko u tome da digitalizacija u Srbiji nije dobacila do toga da se efikasno povežu RFZO, Integracioni zdravstveni informacioni sistem (IZIS) i zdravstvene ustanove.

Zbog toga u RFZO insistiraju na tome da se, dok do tog povezivanja ne dođe, na doznakama upisuje i dijagnoza bolesti. Time se krši propis, ali izgleda da, zasad, nema drugog rešenja.

- Zbog trenutne epidemijske situacije ostalo je da to bude na osnovu dogovora između poslodavca i našeg pacijenta. Ono što je na nama jeste da upišemo šifru kovida i bolesti koje su u korelaciji sa kovidom. Da bi poslodavac isplatio 100 odsto bolovanje - ističe dr Aleksa Živković, lekar opšte prakse.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: G.M.Š./RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike