Gazda ne mora da zna: Zbog čega je zaposleni na bolovanju privatna stvar

12.09.2021

10:31 >> 06:40

0

Po novom pravilniku resornog ministarstva izbačena je šifra bolesti na doznakama za bolovanje koje dostavlja zaposleni

Gazda ne mora da zna: Zbog čega je zaposleni na bolovanju privatna stvar
Copyright Pexels/ Andrea Piacquadio

Ministarstvo zdravlja donelo je ove godine novi pravilnik i prema njemu poslodavac ne mora da zna zbog koje je bolesti zaposleni na bolovanju, rekao je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Milan Marinović.

– U pogledu zaštite podataka o ličnosti ovo je dobar put. Dešava se da kolegama, poznanicima, prijateljima bez ustezanja pričamo koje bolesti imamo ili smo ih imali, dok se u mnogim evropskim zemljama to smatra nepristojnim. Mnogo važnije od toga jeste kako se informacije o bolestima prosleđuju i čuvaju u trouglu između lekara, poslodavca i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje – smatra poverenik.

Za odavanje podataka i krivično gonjenje

Govoreći o Zakonu o zaštitu podataka o ličnosti, Marinović kaže da još uvek nije usklađen sa drugim zakonima, koji u sebi sadrže povredu podataka građana, iako je rok bio kraj prošle godine. Odavanje podataka građana može biti kvalifikovan kao prekršaj ili krivično delo.

– Ukoliko to uradi neko ko nije službeno lice, tada je kazna niža, novčana i kazna zatvora do jedne godine, i to je krivično gonjenje po privatnoj tužbi. Ukoliko je to uradilo službeno lice u vršenju službene dužnosti, kazna je do tri godine zatvora i goni se po službenoj dužnosti – zaključuje poverenik Milan Marinović.

Marinović je, govoreći za RTS, podsetio je da je u aprilu ove godine ministar zdravlja doneo novi pravilnik u sistemu zdravstvene zaštite, što nije mnogo poznato – Pravilnik o obrascima u sistemu zdravstvene zaštite.

– Pravilnik baca drugačije svetlo na današnju situaciju. Obrazac OZ6, tzv. doznaka za bolovanje, koji sadrži šifru bolesti, tj. dijagnozu, Pravilnikom je stavljen van snage. Novim pravilnikom, koji je ministar propisao, taj podatak ne treba da bude sadržan u obrascu – objašnjava Marinović, koji kaže da sada zdravstvene ustanove u izveštaj upisuju uopšteniji razlog bolesti.

Na pitanje da li lekar sme da obrazloži detalje bolesti na doznakama, poverenik Marinović kaže da to, prema novom pravilniku, ne treba da radi ali se, kaže, stvara problem osiguranicima.

Neusaglašeni propisi

– Zaposleni su između čekića i nakovanja propisa. U Domovima zdravlja dobijaju novi izveštaj o sprečenosti za rad koji ne sadrži dijagnozu koji se, kada se dostave poslodavcu, odnosno RFZO, za sada ne uvažavaju. Problem je što su propisi neusaglašeni – ukazuje Marinović.

Pročitajte još:

On kaže da podržava novi pravilnik i daje predlog kako da se sve sporno reši.

– Pošto je novim pravilnikom uvedena jedna velika novina – da se izveštaji izdaju elektronskim putem, većinski, ne vidim razlog da se direktno između zdravstvene ustanove i RFZO ne izvrši elektronska komunikacija, gde bi možda i mogla da bude obuhvaćena šifra bolesti, ali gde niko drugi ne bi mogao da pristupi tim podacima – smatra Marinović.

Objašnjava i da je prethodni poverenik ukazivao da je podatak o šifri bolesti u medicinskom izveštaju suvišan i da je to preveliko zadiranje u privatnost građana.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike