PKS pozvala poslodavce da se uključe u model dualnog obrazovanja

27.09.2021

17:14

0

Autor: S. G.

Po dualnom modelu u Srbiji se trenutno školuje 8.000 učenika, u 150 škola, u oko 700 kompanija, navode u PKS

PKS pozvala poslodavce da se uključe u model dualnog obrazovanja
Za zaposlene maksimum 48.000 dinara pomoći; Pixabay

Poslodavci koji u narednoj školskoj godini žele da se uključe u model dualnog obrazovanja u Srbiji od danas mogu da se prijave putem specijalizovanog veb portala Privredne komore Srbije (http://portal.dualnoobrazovanje.rs).


Poziv je otvoren do 30. novembra 2021. godine, a svi zainteresovani mogu na portalu da kreiraju profil kompanije i na jednostavan način podnesu prijavu.

Od sledeće, školske 2022/2023. godine u ponudi po dualnom modelu očekuje se i sedam novih profila - elektrotehničar telekomunikacija, rukovalac poljoprivredne mehanizacije, kulinarski tehničar, vodoinstalater, tehničar industrijske robotike, galanterista i izrađivač hemijskih proizvoda.

Đaci koji žele da se školuju po dualnom modelu moći će da biraju ukupno 59 dualnih obrazovnih profila.

- Po dualnom modelu u Srbiji se trenutno školuje 8.000 učenika, u 150 škola, u oko 700 kompanija. Prema poslednjim raspoloživim podacima, dualno obrazovanje u Srbiji čini pet procenata celokupnog srednjeg stručnog obrazovanja. Najatraktivniji su profili bravar-zavarivač, tehničar mehatronike, tehničar za kompjutersko upravljanje (CNC) mašina i modni krojač, a među pionirima dualnog obrazovanja u Srbiji izdvajaju se kompanije Tifani, Merkator S, Agromehanika, Inmold, Energotehnika Južna Bačka, Elektromontaža Kraljevo - rekla je Mirjana Kovačević, rukovodilac Centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike PKS.

Dualno obrazovanje je model srednjeg stručnog obrazovanja u okviru koga se znanje stiče i u školi i u kompaniji. U zavisnosti od obrazovnog profila za koji se učenik opredeli, već u prvom razredu može početi da ide i u kompaniju, na učenje kroz rad.

Na ovaj način usvajaju praktična i primenljiva znanja u realnom radnom okruženju, a po završetku školovanja, učenik se može zaposliti kod poslodavca, pokrenuti sopstveni posao ili nastaviti dalje školovanje. Poslodavac, kroz dualni model, smanjuje troškove obučavanja novozaposlenih i ulaže u budućnost svoje kompanije, objašnjava Kovačevićeva.

Prilikom prijavljivanja za dualno obrazovanje, poslodavci podnose izjavu o spremnosti za uključivanje u dualno obrazovanje i zahtev za akreditaciju. Prateću dokumentaciju za akreditaciju poslodavci dostavljaju najkasnije do 15. decembra, elektronskim putem na mejl: [email protected] ili na adresu Privredne komore Srbije, Resavska 13-15, Beograd.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti