Evropljani tvrda srca: Britanci neće dobiti nikakav popust

25.11.2020

12:39 >> 16:17

0

EU isključuje bilo kakav sporazum s Londonom na uštrb svog jedinstvenog tržišta

Evropljani tvrda srca: Britanci neće dobiti nikakav popust
Copyright Tanjug/ AP Photo/Alberto Pezzali

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen kaže da su ovi dani dani odluke u vezi Bregzita ali i upozorila da konačni trgovinski sporazum između EU i Velike Britanije ne treba da utiče na “integritet jedinstvenog tržišta”.

Fon der Lejen je rekal da razgovori mogu i da propadnu ali da će Brisel učini sve u svojoj  moći da postigne sporazum.

– Spremni smo da budemo kreativni – rekla je ona evroposlanicima u trenutku kada su pregovori između dve strane u završnici.

“Nismo, međutim, spremni da dovedemo u pitanje integritet jedinstvenog tržišta, posebno poštovanje ekoloških, socijalnih, fiskalnih normi ili propisa o državnoj pomoći”, dodala je Lejen.

Kad je London u pitanju, sve predvideti

Ukazala je da je neophodno da se u budućem sporazumu unesu odredbe o tome šta se radi u slučaju da EU ili Velika Britanija s vremenom odstupe od utvrđenih i dogovorenih normi.

“Poverenje je dobro ali zakon je bolji, rekla je ona.

Brisel traži mehanizam koji dozvoljava da se odmah donesu jednostrane mere u slučaju nagle promene normi jedne od dve strane, da bi se izbegla nelojalna konkurencija, što Velika Britanija odbija.

Fon der Lejen je rekla da su garancije po pitanju ravnopravne konkurencije jedna od tri tačke blokade u pregovorima. Druge dve su pristup Evropljana britanskim vodama i upravljanje budućim sporazumom.

Što se tiče ribarenja, što je eksplozivna tema za neke zemlje članice kao što je Francuska, niko ne dovodi u pitanje suverenitet Velike Britanije u svojim sopstvenim vodama, rekla je Lejen ali dodala da EU traži predvidljivost i garancije za ribare koji su tu plovili decenijama i vekovima.

Pročitajte još:

Rupa u budžetu: Hoće li od poreza na automobile boleti glava?

Crni petak: Ne dajte “popustu” da vas namami

Ona je dodala da je jedno sigurno a to je da će biti jasna razlika između punopravnog člana EU i jednog privilegovanog člana.

Britanija je zvanično napustila Uniju  31.januara ove odine ali tranzicini period u kome primenjuje pravila EU, traje do 31, decembra.

To znači da je za postizanje dogovora ostalo jedva 40 dana. Iako EU ministri kažu da je dogovor „zaključen 95 odsto“, ukoliko dođe do „tvrdog Bregzita“, bez finalnog dogovora, London i EU bi trgovali po pravilima Svetske trgovinske organizacije, odnosno uz velike tarife.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Dojče vele

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike