Kinezi najveći izvoznici iz Srbije: Ziđin i HBIS prvi na listi

24.09.2021

10:27

0

Najveći izvoznici iz Srbiji za osam meseci ove godine su kineske metalske fabrike

Kinezi najveći izvoznici iz Srbije: Ziđin i HBIS prvi na listi
Copyright Profimedia

 Vrednost izvoza 15 najvećih izvoznika u Srbiji za osam meseci ove godine bila je 3,4 milijarde evra, a najveći udeo u tome imaju „Ziđin Bor kuper“ i „smederevski „HBIS“. Izvoz nekadašnjeg „RTB Bora“, sada pod upravom Kineza, je bio 556 miliona evra, a bivše „Železare Smederevo“ 409 miliona evra.

Novosadska „Naftna industrija Srbije“ (NIS) treća je na listi sa izvozom od 285 miliona evra a pirotski „Tigar Tajers“ 272 miliona evra, objavilo je Ministarstvo finansija.

Gerhard G./Pixabay (Ilustracija)
 

Na tom spisku su hemijski gigant „Henkel Srbija“ sa izvozom od 234 miliona evra, proizvođači autodelova „Leoni“ iz Prokuplja sa 220 miliona evra i „Jura Korporacija“ iz Rače sa 209 miliona evra, zatim proizvođač automobila „Fijat Krajsler Automobili“ (FCA) iz Kragujevca sa 189 miliona evra.

Na listi su još fabrika pumpi „Grundfos“ iz Inđije sa 162,6 miliona evra, „HIP Petrohemija“ iz Pančeva sa 155 miliona evra, kao i beogradski proizvođač delova „Boš“ sa 151,7 miliona evra izvoza.

„Filip Moris“ iz Niša izvezao je cigarete za 139 miliona evra, „Hemofarm“ iz Vršca lekove za 137 miliona evra, fabrika ambalaže „Tetra pak“ 130 milion evra a pančevački automotiv fabrika „ZF“ Pančevo 130 miliona evra.
 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike