Ide kući svaki treći: Iberija „privremeno otpušta“ veliki broj zaposlenih

21.09.2021

07:26

0

Španski avioprevoznik najavio je privremeno otpuštanje do 5.000 radnika od ukupno 15.200

Ide kući svaki treći: Iberija „privremeno otpušta“ veliki broj zaposlenih
Copyright Višak zbog kovida, Screenshot:Youtube/Trip Reports & Inflights

Aviokompanija „Iberija“ je najavila veliko otpuštanje zbog promena u organizaciji i pada potražnje za letovima usled antiepidemioloških mera uzrokovanih koronavirusom.

Kompanija kaže daje na ovo primorana jer Vlada i sindikati nisu uspeli da se dogovore oko produžetka vanrednih državnih mera pomoći uvedenih u martu 2020. godine.

Zbog vanrednih okolnosti španske kompanije tokom pandemije mogu privremeno otkazati ugovore radnicima (tzv. ERTE). Radnici tada primaju 70 odsto plate tokom prvih šest meseci „pauze“ a zatim primaju 50 odsto zahvaljujući vladinoj podršci.

Pročitatje još:

Međutim, ta mera je bila oročena i rok ističe za devet dana. Sindikati nastoje da je produže do 31. januara, ali iza sada nema dogovora o tome. Pregovora bi trebalo da se nastave ove nedelje.

Drugi razlog ovolikog otpuštanja je spori oporavak aviosaobraćaja. „Iberija“ je navela kako prevozi između 30 odsto i 35 odsto putnika manje nego pretkrizne 2019. godine, zbog ograničenja dolaska turista iz SAD, Latinske Amerike, Japana i Kine te karantina uvedenog u nekim zemljama zbog čega je manje putnika na tim linijama.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike