Vučić: Idemo na dalje povećanje plata, cilj da prosek bude 570 evra

28.12.2020

13:22 >> 15:04

0

U Beogradu će biti skoro 700 evra, istakao je Aleksandar Vučić

Vučić: Idemo na dalje povećanje plata, cilj da prosek bude 570 evra
Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio danas, na novogodišnjoj konferenciji, da očekuje da javni dug Srbije bude ispod 60 odsto BDP-a.

– Ne samo budžetski dug, već ukupni dug naše zemlje, sve opštine, Sve zajedno ne sme da pređe 60 odsto. Idemo snažno napred, snažnije nego prethodnih godina – rekao je.

Pročitajte još

Vučić je izjavio da je cilj da deficit budžeta bude tri odsto.

– Očekujemo i novi aranžman sa MMF-om. Početkom 2022. moći ćemo da stignemo do investicionog kreditnog rejtinga naše zemlje. Što se tiče plata, cilj je da  budu između 560 i 570 evra. U Beogradu bi iznosila skoro 700 evra – naglasio je predsednik.

Vučić je podsetio da će plate zdravstvenih radnika biti od 1. januara povećane za pet odsto, za druge u javnom sektoru 3,5 odsto i od 1. aprila još 1,5 odsto, dok će desetari, razvodnici i podoficiri dobiti povećanje za dodatnih 10 odsto.

– Za vojnike i podoficire povećavamo za dodatnih 10 odsto. Takođe, ono na čemu ćemo morati da radimo jeste daji razvoj preduzetničkog duha. Moramo podsticati preduzetništvo u našoj zemlji. Verujem da će to biti od značaja za razvoj privatnog sektora – precizirao je predsednik.

On je istakao da su plate u zdravstvu povećane za oko 30 odsto.

– Od 1. januara svi će dobiti za još pet odsto, Bilo je i jednokratne isplate. Verujem da ćemo u narednom periodu nastaviti jačanje kadrovskog kapaciteta i ostanak tih ljudi u zemlji, da rade za pristojne plate. Od 2015. godine u ustanovama zdravstvene zaštite je povećana plata za čak 53 odsto, medicinskim sestrama za čak 63 odsto. Povećanje minimalne zarade za 6,6 odsto je takođe značajno. Ona će porasti na 32.126 dinara. Pre samo nekoliko godina bila je 15.000 dinara – naveo je Vučić.

On je rekao i da je cilj je da penzije budu 270 evra pre kraja 2021. godine.

Predsednik ističe da je važno nastaviti i sa privlačenjem stranih investicija, a kao jednu od najvećih tokom epidemije korona virusa naveo je dolazak japanskog “Tojo tajersa”.

– Srbija u 2020. godini je zemlja sa najvišom stopom rasta u Evropi – rekao je predsednik tokom obraćanja i istakao da je Srbija šampion Evrope.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi