Kina i SAD "ratuju", a ceh može da plati i Srbija

27.11.2020

06:35 >> 09:22

0

Hoće li se posle američkih izbora nastaviti trgovinski rat SAD i Kine, i kako će to da utiče na Srbiju

Kina i SAD "ratuju", a ceh može da plati i Srbija
Copyright Foto: Profimedia

Sukob dveju svetskih ekonomskih sila, Sjedinjenih Američkih Država i Kine, trenutno je u vakuumu zbog nedavnih predsedničkih izbora u SAD, ali svakako će se ubrzo nastaviti. Da li će ceh platiti i Srbija?

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković smatra da je posredan uticaj na našu zemlju svakako moguć. I domaći ekonomski analitičari navode za naš portal da je takav scenario realan.

Guvernerka Tabaković je u intervjuu za 24sedam rekla da izbori u SAD, kao najvećoj ekonomiji u svetu koja je duboko integrisana u međunarodne trgovinske i finansijske tokove, posredno svakako utiču i na Srbiju, kao otvorenu ekonomiju.

Profesor FEFA Goran Radosavljević kaže za 24sedam da se boji da bi, kada stvari krenu svojim tokom, Srbija mogla da bude među onim zemljama koje će platiti račun ovog tektonskog sukoba.

Kinezi prepolovili izvoz kapitala

Prema podacima “Fajnenšel tajmsa“, lani su kineske direktne investicije u svetu iznosile 77 milijardi dolara, što je polovina iznosa realizovanog 2017. Razlozi su to što je Peking politički ograničio odliv kapital i “pritegao“ inostrane poslovne poteze svojih velikih kompanija, ali i snažnija kontrola kineskih investicija na Zapadu i trgovinski udar Donalda Trampa.

– Mi smo trenutno zemlja sa velikim investicijama Kine, države čije prisustvo nije poželjno ni u SAD, ni u Evropi. Vašington će samo povećavati pritisak i na EU i na nas, a mi ćemo s vremenom morati da usvojimo i evropsku spoljnu politiku. Ne verujem da će kineske investicije ubrzo stati, ali će neminovno opasti. Brzina zavisi prevashodno od globalnog oporavka od pandemije – ističe Radosavljević.

“Ovo je tek početak”

Guvernerka NBS istakla je da na kratak rok taj uticaj ide preko nestabilnosti tržišta, dok je dugoročne implikacije ishoda izbora u SAD još teško proceniti zbog trenutno nejasne brzine ekonomskog oporavka Amerike.

– Međutim, bez obzira na ishod izbora, primarni zadatak nove administracije u SAD će, izvesno, biti dinamičniji oporavak ekonomskih performansi privrede, zbog čega treba očekivati i ekonomske politike koncipirane sa ovakvim ciljem. Takođe, potencijalno važan dugoročni kanal mogao bi da bude uticaj na globalne trgovinske tokove, koji će delimično zavisiti od spoljnotrgovinske politike nove administracije u SAD, najpre prema Kini. Priroda budućih trgovinskih odnosa dveju strana još uvek nije poznata, ali na tržištima preovlađuje stav da se odnosi SAD i Kine neće značajnije promeniti, bez obzira na ishod izbora u SAD – navodi Jorgovanka Tabaković, ističući da NBS pomno prati sva globalna kretanja i moguće ishode po Srbiju.

Radosavljević podseća da je “izabrani američki predsednik“, kako mu je trenutno titula, Džozef Bajden, u kampanji imao pomirljive tonove prema Kini, ali da je “američki interes jedina politika“.

Profimedia

– Možda neće biti otvoreni rat kao u vreme Donalda Trampa, ali SAD vide Kinu kao jedinu zemlju koja je za njih prava opasnost. I ono što smo dosad videli, od sankcija do direktnih zabrana “Huveju”, tek je početak, i to može i nas da brine. Oni će trgovati međusobno, dokle god im odgovara. Kina je najveći kreditor SAD i kupac njihove nafte i u vreme najtvrđih sankcija, a s druge strane sva proizvodnja “Epla” je u Kini, i tamo je ogromno tržište za zapadne tehnološke proizvode. Oni će trgovati a nas će pritiskati, a mi nemamo alternative, kakve za, recimo, 5G ima Zapad – ističe Radosavljević.

On podseća da je i u jedan potpuno politički ugovor, kakav je Vašingtonski sporazum Beograda i Prištine sa SAD, ubačena klauzula da Srbija praktično neće koristiti kinesku telekomunikacionu tehnologiju.

Svi žele u Kinu

Za dobro Amerikanaca se ne moramo brinuti. Oni su, ako ništa drugo, vlasnici dolara, a ni Kinezima se ne piše crno. Kineski džin je izašao iz korona-krize još snažniji, jer je potreban svetu. To pokazuje i rast stranih ulaganja u tu zemlju čija će ekonomija, jedina među velikim privredama, ove godine stvarno rasti, i to gotovo dva odsto.

Prema zvaničnim kineskim izvorima, strane direktne investicije u Kini su u prvih devet meseci ove godine porasle 2,5 odsto u odnosu na isto razdoblje lani, uprkos pandemiji. Samo u septembru su iznosile 14 milijardi dolara, a na devetomesečnom nivou su prešle 100 milijardi dolara. A biće ih još jer, kako se najavljuje, velike investicije spremaju i BMW, “Simens“, LG ili “Tojota“, ali i Severnoamerikanci.

Pročitajte još:

Stvarna digitalizacija: Do srpske oranice i sa Novog Zelanda

Neustrašive žene srpskog biznisa: Zmajevi i u livnici i u IT-ju

Londonski “Fajnenšel tajms“ navodi još nekoliko primera, poput “Ajvanho Kejmbridža“, grupe koja ulaže po svetu u ime penzijskog sistema Kvebeka, a koja je u junu investirala u Kini u imovinu u vrednosti od 400 miliona dolara, a u kineski logistički sektor je poslednjih godina već uložila oko dve milijarde.

“J. P. Morgan aset menadžment“ je ove godine uložio 600 miliona dolara severnoameričkih, evropskih, bliskoistočnih i azijskih investitora u zajedničku firmu s kineskom logističkom kompanijom “Nju ize“.

– Kina ima 1,4 milijarde ljudi, ali još nema ekonomski srednji sloj, u zapadnom smislu. I dok oni ne steknu značajnu kupovnu moć, ekonomija mora da se oslanja na izvoz, ali velike investicije stranaca u kinesku proizvodnju pokazuju da to unutrašnje tržište i te kako dobija na značaju – zaključuje Radosavljević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike